За рівнем виконання бюджетів за власними доходами на Волині лідирує Володимирська міська територіальна громада. Порівняно з відповідним періодом 2020 року, за 5 місяців 2022-го її доходи зросли майже утричі. 

Це пояснюється насамперед зростанням грошового забезпечення військовослужбовців, які сплачують ПДФО в місцевий бюджет.

Рейтинг громад Волинської області за динамікою виконання бюджетів у 2022 році порівняно з 2020-м оприлюднив ексголова Маневицької РДА, кандидат економічних наук Андрій Линдюк.

На другому місці в рейтингу – Самарівська сільська територіальна громада (рівень виконання бюджету – 258,1%), на третьому – Шацька ТГ (202,1%).

Ковельська міська громада розташувалася на 22-му місці (144,7%),  Нововолинська – на 29-му (139,6), Луцька – на 30-му (137,3).

Три громади Волині зменшили власні доходи порівняно з 2020-м роком. Це Головненська селищна (рівень виконання бюджету – 97,1%), Луківська селищна (92,7%), Рівненська сільська (71,9%).

«Що означає цей рисунок? На ньому показано на скільки за перші 5 місяців було виконано бюджет у 2022 році порівняно із 2020 роком, який взято за основу. Тобто і в 2021 році і в 2022 році вже працювали керівники територіальних громад. І на скільки вони відповідально поставились до одного з найважливіших завдань - наповнення бюджетів, показує цей рисунок. Звичайно, є об'єктивні причини, коли в окремих тергромадах суттєве збільшення доходів не можна пов'язувати із роботою голови. Наприклад, це стосується Володимира. І все ж, заради справедливості зазначу, що ця громада і минулого року мала хороші показники виконання бюджету», – пише Линдюк.

В іншому дописі Андрій Линдюк зазначає:

«За даними департаменту фінансів Волинської ОДА, Маневицька селищна рада єдина серед всіх громад Волині у травні здійснила секвестр бюджету. Простішими словами – керівництво "допрацювалось", а депутати тихенько погодили зменшення планових доходів на 2022 рік на суму 11,2 млн грн. До речі, на повномасштабне рашистське вторгнення списувати не варто, адже воно вплинули в однаковій мірі на усіх. Але 40 громад Волинської області не тільки не зменшували планові показники, а, навпаки, мають перевиконання бюджетів».

Рисунок розроблено викладачами кафедри міжнародних економічних відносин та маркетингу Львівського національного університету природокористування на основі офіційних даних ДФ Волинської ОДА.