Кафедра міжнародних економічних відносин та маркетингу Львівського національного університету природокористування  на основі офіційних даних ДФ Волинської ОДА уклала рейтинг громад Волинської області за показниками власних надходжень бюджету у 2022 році відносно 2021 року.

Рейтинг оприлюднив на своїй сторіці у фейсбуці завідувач кафедри, кандидат економічних наук, ексголова Маневицької РДА Андрій Линдюк.

«Безумовними лідерами є Володимирська, Ківерцівська і Самарівська ТГ. В основному це отримано за рахунок ПДФО від військових. До речі, дуже багато громад Волинської області зуміли залучити ПДФО від військових, оскільки закон це дозволяє. При тому є і 7 громад в області, які у 2022 р. отримали власних надходжень менше, ніж у 2021 р.», – коментує рейтинг Линдюк.

Також викладачі кафедри уклали рейтинг волинських громад за надходженням місцевих податків та зборів без урахування ПДФО.

«Для того, щоб оцінити роль керівництва громад, то більш об’єктиним буде, на мою думку, оцінити стан надходжень місцевих податків та зборів у бюджети громад, тобто без врахування ПДФО, – пише завідувач кафедри. – Отже, згідно з цими показниками ситуація є трошки іншою. Зокрема, громадами-лідерами, які добре спрацювали із місцевим бізнесом і, відповідно, отримали значно більше у 2022 р. відносно 2021 р. місцевих податків та зборів, є Прилісненська, Поромівська, Велицька, Локачинська, Мар’янівська та інші громади. При тому половина громад Волині отримали меншу суму місцевих податків, що є негативним явищем. Особливо незадовільно спрацювали у Луківській, Вишнівській, Рівненській, Старовижівській, Колодяжненській, Берестечківській, Маневицькій та Шацькій громадах».