Керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко дав інтерв’ю в ефірі ГІТ в проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» щодо можливості розблокування українських портів для зернового експорту.

Наразі ситуація така: відбулися перемовини технічних делегацій. Тобто там були військові, — прокоментував експерт переговори з росією.
Насправді рф жодним чином не зацікавлена, щоб Україна експортувала своє зерно. Це елемент економічної війни, — наголосив Андрій Клименко.

Україна бере участь в цих перемовинах, щоб рф не могла робити маніпулятивних заяв для країн Північної Африки, Азії про небажання України експортувати зерно.

Як заявляють українці посадовці, Україну не влаштовують параметри безпеки під час транспортування зерна морем: жодних російських суден в наших акваторіях не повинно бути. Оскільки мала імовірність того, що турецькі військові кораблі відкриють вогонь по російських кораблях, якщо вони в рамках «зернового перемир’я» підуть на десантну операцію по українських портах.

Росії зараз важливе перемир’я під будь-яким приводом, вважає також керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень:

Якщо перемир’я, то це перемир’я має бути по всьому фронту.

Росії потрібне перемир’я, щоб оформити анексію нових окупованих територій. В результаті рф почне погрожувати використати ядерну зброю для захисту цих територій. Окрім того, путіну потрібне перемир’я, щоб дотягнути до зими.

Нині з України йдуть 4 судна в день по 5-6 тисяч тонн. Загалом в день вивозиться 20-30 тисяч тонн зерна — це не вирішує проблему, це не ті обсяги, які нам потрібні.

«Залишається головний маршрут — суходолом», — підсумував Андрій Клименко.