Росія готується до 15 вересня провести референдуми на окупованій території України, за результатами чого приєднає їх до себе.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Bloomberg.

За даними поінформованих співрозмовників агенції, референдуми мають відбутися на нині окупованих територіях і тих, які російські війська захоплять до середини вересня. Керує цим проєктом перший заступник глави адміністрації Кремля Сєргєй Кірієнко.

Головні зусилля РФ спрямовані на захоплення всієї території Донецької та Луганської областей, а також Херсонщини та Запоріжжя. Кірієнко нібито регулярно відвідує окуповані території, щоб спостерігати за підготовкою до референдумів.

«Якщо Росія анексує всі території, які вона зараз утримує, вона контролюватиме приблизно п’яту частину України, створюючи сухопутний зв’язок із Кримом і загрожуючи задушити ключові чорноморські експортні маршрути», – зазначає видання.

Співрозмовники Bloomberg не розуміють, на які голоси розраховує Росія на окупованих територіях, адже мільйони українців покинули свої домівки після вторгнення 24 лютого. Водночас там нагадують, що Кремль «має багаторічний досвід фальсифікації результатів на власних виборах».

Міжнародна спільнота, найімовірніше, оголосить будь-які референдуми на окупованих територіях незаконними, як у випадку псевдоголосування в Криму у 2014 році, хоча на практиці вона мало що може зробити, щоб зупинити їх.

У Кремлі публічно заперечують такі плани.

«Визначення подальшої долі цих людей перебуває в їхніх руках. Якщо вони збираються проводити якісь референдуми, це буде їхнє рішення», – заявив речник Путіна Дмітрій Пєсков.