ЗСУ не отримали ні одної автівки, яку вилучили за водіння у нетверезому стані згідно розпорядження голови Волинської військової адміністрації.

Про це йде мова у журналістському розслідуванні на сайті «Сила правди».

Розпорядження про вилучення автівок для фронту голова Волинської військової адміністрації Юрій Погуляйко підписав через місяць після повномасштабного вторгнення росії – 26 березня. У ньому він зобов’язав підрозділи Національної поліції та Центру комплектування та соціальної підтримки приймати рішення про вилучення авто у водіїв, які мають ознаки сп’яніння і передавати ці автівки для ЗСУ.

За інформацією Управління патрульної поліції у Волинській області та Управління Національної поліції із 24 лютого до 30 червня поліцейські склали 975 адмінпротоколів за водіння у нетверезому стані. Зокрема, 125 протоколів до прийняття розпорядження голови ОВА, 26 березня, та 850 протоколів із 26 березня до 30 червня.

«Сила правди» запитала у Волинській обласній військовій адміністрації та Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки скільки авто передали для ЗСУ за згаданим розпорядженням за три місяці його дії.

Виявилося, що від моменту прийняття розпорядження голови ОВА про вилучення авто (тобто впродовж 26 березня – 30 червня), Волинський обласний центр комплектації та соціальної підтримки повідомили про 167 автомобілів, які були тимчасово затримані працівниками поліції. Втім, для ЗСУ не передано жодного автомобіля – йдеться у відповіді Центру.

Варто зазначити, що Закон України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» передбачає оплату за вилучення приватного майна. Тобто, за рішенням органу влади чи військового командування спочатку проводиться оцінка майна, за якою власник згодом може отримати компенсацію із коштів державного бюджету.

В обласній військовій адміністрації на запитання щодо передачі авто для ЗСУ відреагували дивно – написали, що збір такої інформації може мати ознаки диверсійної діяльності і пообіцяли, що всі відповіді на запити даватимуть після закінчення воєнного стану. Таку відповідь підписав сам керівник апарату Волинської ОВА Юрій Судаков.