За інформацією Міністерства транспорту ФРН, на аеродромах Німеччини перебувають десять російських літаків. Вони не можуть покинути країну через санкції запроваджені проти Росії, повідомляє DW.

Серед заблокованих літаків:

  • три Ан–124 "Руслан" перебувають у Лейпцигу
  • Bombardier BD-100-1A10 Challenger 300 та Boeing 737 — в Кельні
  • Boeing 747 — в аеропорту Франкфурт-Хан,
  • Cessna 750 Citation X, два Embraer ERJ-135bj Legacy 600 і Bombardier BD-700-1A10 Global Express XRS — в Баден - Бадені.
  • Airbus A320 заблокований у Мюнхені.

Зазначається, що Airbus A320 орендувала російська авіакомпанія. Рішення про подальшу долю літака має ухвалити власник.

"Оскільки на зліт та політ літаків накладена заборона через режим санкцій ЄС, вони не можуть використовуватися власником і не можуть бути вивезені в інше місце", — пояснили у Мінтрансі ФРН.

При цьому відомство уточнило, що російські літаки можуть отримувати лише базове обслуговування, наприклад, для захисту від несанкціонованого доступу до них. Будь-яке інше техобслуговування заборонене, як і надання запчастин.

Німеччина закрила небо для російської авіації 27 лютого, через три дні після початку повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну.

Водночас, як пише The Washington Post, станом на липень російські авіакомпанії відмовляються повертати понад 400 літаків і низку авіазапчастин, які вони орендували у західних компаній. Це змушує лізингові компанії подати 10 мільярдів доларів у вигляді страхових претензій.