Українська письменниця, педагог, громадська діячка, член Національної спілки письменників України Лариса Ніцой дала інтерв’ю про законопроєкт щодо особливого статусу англійської мови в Україні.

У нас уже заведена англійська мова як обов’язкова. В Законі про державну службу, в статті 20 говориться: що чиновники категорії А, категорії Б, ще категорії В чиновники — тобто чиновники найвищого ешелону, які будуть, допущені, наприклад, до міжнародних перемовин, вони повинні володіти державною мовою, — прокоментувала вона мовну ситуацію в країні.
Я не проти англійської мови, я за англійську мову, — додала Лариса Ніцой.

Українська письменниця сформулювала свій погляд на законотворчість у мовній сфері:

Закон про ухвалення окремої іноземної мови в нашій країні треба розглядати не відірвано, а в контексті різних подій, які відбуваються навколо цього закону.

27 травня Денис Шмигаль дав термінове доручення Міністерству культури та інформаційної політики України, Міністерству освіти і науки та Міністерству цифрової трансформації України подати в тижневий термін пропозиції про те, як в нашій державі застосувати багатомовність за прикладами інших країн. На думку Лариси Ніцой, така позиція Прем’єр-міністра антиукраїнська та суперечить Конституції, Закон про державну мову взагалі забороняє багатомовність.

Лист-доручення Шмигаля був надісланий на Національну академію наук України. В НАН почали готувати пропозиції Прем’єр-міністру, але цей лист не був доведений до Інституту української мови НАН України — наукової інституції, яка займається мовними питаннями у нас в країні. Це, в першу чергу, пов’язано з особою віце-президента НАН України Сергія Пирожкова.

Нагадаємо, що Міністерство культури та інформаційної політики розробило законопроєкт про встановлення особливого статусу англійської мови в Україні як мови міжнародного спілкування. Законопроєкт підготовлено за дорученням Прем'єр-міністра України.