Прибуття місії Міжнародного агентства з атомної енергії до Києва очікується вже сьогодні, 29 серпня. Делегація експертів має розпочати роботу на Запорізькій АЕС найближчими днями.

Про це повідомляє прессекретар МЗС Олег Ніколенко.

Він нагадує, що МАГАТЕ сформувало місію для візиту на Запорізьку АЕС. До її складу увійшли 14 міжнародних експертів. Очолює місію генеральний директор організації Рафаель Гроссі.

«Делегація міжнародних експертів вже вирушила із Відня і сьогодні має прибути до Києва. Очікується, що місія розпочне роботу на ЗАЕС ближчими днями», – написав він.

Ніколенко зазначив, що місія МАГАТЕ сфокусується на таких завданнях:

  • Фізичний захист
  • Ядерна безпека
  • Гарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів
«Позиція України чітка: окупація Запорізької АЕС зі сторони російських військ та завезення на її територію великої кількості військової техніки і боєприпасів в порушення всіх міжнародних правил наражають атомну станцію на екстремальну небезпеку, зокрема провокування ядерного інциденту», – написав прессекретар МЗС.

Міністр іноземних справ Дмитро Кулеба наголошував на тому, що РФ повинна негайно демілітаризувати ЗАЕС, вивести свої війська, техніку та працівників Росатому і повернути контроль над станцією уряду України.