Сенс російського шантажу — завершити війну на своїх умовах, про це повідомив в ефірі ГІТ голова Центру політичних студій "Доктрина" Ярослав Божко

«Вони (російське головнокомандування — ред.) хочуть швидкого завершення війни на своїх умовах. Воєнним чином вони цього не можуть досягнути. Тому з’являються оці теми: ядерного шантажу, продовольчого шантажу і паливного шантажу, які мають, скажімо так, різні цілі. Але у підсумку — це усе спроби примусити західних гравців нав’язати Києву той сценарій, який би хотіла мати рф.»

Саме тому російські війська тримають персонал Запорізької АЕС в заручниках. Мета інформаційних вкидів про постійні обстріли ЗАЕС українською стороною: продемонструвати західному світу, що з електростанцією щось може випадково статися.

Росія дуже сильно наполягала на тому, щоб саме команда цієї моніторингової місії МАГАТЕ в’їжджала на територію Запорізької АЕС з російської території, що би в підсумку вважалося нелегальним перетином українсько-російського кордону. А це мало б означати підтвердження суб’єктності псевдоформувань на Донбасі та недоадміністрацій.

«Направду кажучи, МАГАТЕ, як на щастя, так і на жаль, не є суб’єктним гравцем у цій історії. Це реально орган, який має повноваження лише для моніторингу… Однак, це, на жаль, не той політичний орган, який може розставити крапки над «і» і примусити самостійно або примусити інших гравців рф забратися із ЗАЕС», — підсумував він.