На порозі – новий навчальний рік в умовах війни. Нині школи готуються до очного навчання, але воно буде лише в тих закладах освіти, де є укриття.

Про те, як учнів будуть евакуювати в бомбосховища пише 12 канал.

Уявімо, що вже стартував навчальний рік, діти сіли за парти, аж раптом урок перериває сигнал повітряної тривоги. Міністерство освіти і науки склало алгоритм дій для вчителів, на яких поклали обов’язки евакуювати дітей в укриття. Як це виглядатиме на практиці? 

«Вчитель піднімає всіх дітей і за собою виводить найкоротшим шляхом до укриття. Колона вишикувалася, як і під час звичайної тривоги, коли у нас є навчання з цивільного захисту. Тільки у тих випадках ми виходимо на вулицю через виходи, а зараз будемо спускатися в укриття», – каже директор школи № 2 Роман Поліщук. Якщо повітряна тривога застала дітей на перерві, план дій такий, додає він: «Якщо це початкова школа, тобто 1-4 класи, то класовод прив’язаний до дітей, він їх оперативно збере. Трішки є проблема з старшою школою – 5-7 клас. Наприклад, була математика, а після неї буде біологія. Цей момент треба буде ще відпрацювати, він дуже хиткий. Хто відповідає: той, хто завершив урок, чи той, хто набирає урок?»

Поки класні керівники спускатимуть дітей в укриття, чергові з постів, які у цьому закладі освіти є на кожному поверсі, перевірятимуть вбиральні та класи. Батьків, запевняє директор, обов’язково повідомлять про те, де під час тривоги перебувають їхні діти.

«У кожного класного керівника є група в соцмережах, через яку можна сповістити, що діти перебувають в укритті», – переконує керівник школи.

Скільки часу є на те, аби спустити дітей в укриття, чіткої відповіді не дає ні МОН, ні міський департамент освіти.

«В алгоритмі не зазначено, тому що ми розуміємо, якщо це школа 50 дітей – це один норматив, якщо це школа в дві тисячі дітей – це зовсім інші нормативи. Зрозуміло, що чим швидше, тим краще», – пояснює директор департаменту освіти Луцької міської ради Віталій Бондар.

Директор школи № 2 Роман Поліщук припускає, що діти мусять бути в укритті не пізніше, ніж через 7 хвилин після оголошення тривоги.

«Тому що з найближчої точки лінії вогню, яка в нас на кордоні з Білоруссю, доліт до 7 хвилин. Тому тут головне - щоб вчасно спрацювала тривога», – наголошує він.

Загалом укриття в цій школі має три входи і чотири виходи, один із них – тунель надвір. Тут облаштовують примусову вентиляцію, є вода, освітлення, каналізація і практично готова вбиральня. Якщо ж її облаштувати не вдасться – є альтернатива: біотуалети.

У цій школі навчається 1016 учнів. Укриття може вмісити лише 300. Роман Поліщук каже: вже має план, як організувати змішане навчання.

«Поділ дітей на чотири зміни. До прикладу: два тижні половина дітей навчаються в дві зміни (перша і друга зміни початкової школи), натомість старша школа вся навчається дистанційно. Другі два тижні навпаки: початкова школа йде дистанційно, а старша школа в дві зміни», – пояснює він.

Так за навчальний рік кожен учень з 35 навчальних тижнів 17-18 тижнів отримає навчання офлайн. Батьки учнів цієї школи вважають, що навчання за партою безпечніше, ніж вдома.

«Не в кожного вдома є укриття. Дуже хочеться, щоб діти вийшли на нормальне навчання, спілкування з учнями, вчителями. Це набагато краще, ніж онлайн», – каже пані Валентина, мама одного з школярів.

Та за парти зможуть повернутися учні не всіх шкіл, припускає очільник департаменту освіти. У Луцькій громаді є навчальні заклади, де немає ні укриттів, ні бомбосховищ чи навіть льоху.

«Будемо шукати альтернативу поряд, або рішенням педрад будуть ухвалюватися рішення щодо організації освітнього процесу в дистанційному форматі», – зазначає Віталій Бондар.

Якщо заклад освіти не має укриття, МОН дозволяє евакуювати дітей в укриття неподалік навчального закладу, не далі ніж за 500 метрів від нього. Єдиний освітній заклад у Луцьку, де немає сховища, – ЗОШ № 1.

Найближчі школи укриття розташовані у соборі та драмтеатрі, але вони загальнодоступні. Тому немає гарантії, що під час тривоги там вистачить місця всім учням. Найімовірніше, аби не наражати дітей на небезпеку, учні цієї школи навчатимуться онлайн. Це ж стосується і трьох шкіл у селах Луцької громади. Однак рішення поки не ухвалені. Наразі ж усі укриття в школах або біля них мають перевірити, чи вони достатньо безпечні.

Як інформували раніше, повернення українських школярів до очного навчання, без сумніву, залежатиме від ситуації з безпекою у країні. Водночас в Міністерстві освіти та науки вже обговорюють те, що за парти зможуть повернутися учні лише тих шкіл, які мають укриття або бомбосховища.