Народний депутат, ексміністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко в ефірі ГІТ дав інтерв’ю про штучну паніку щодо нестачі газу для українських споживачів, створену НАК «Нафтогаз України», майбутній опалювальний сезон, а також закон, що спрощує процедуру термоізоляції багатоквартирних будинків.

Я вам хочу сказати, що це штучна була абсолютно кампанія. Вона така запущена головою НАК «Нафтогазу» Юрієм Вітренком для того, щоб вишибти якомога більше грошей з бюджету на потреби дуже сумнівного монополіста НАК «Нафтогаз України, — наголосив народний депутат.

Державна компанія «Укргазвидобування», яка знаходиться в складі НАК «Нафтогаз», видобуває українського газу абсолютно в достатній кількості для потреб населення і «Теплокомуненерго» і навіть виробничо-технологічних втрат в обласних газорозподільних компаніях.

Це була штучна кампанія, яку, на жаль, в тому числі підтримали певні урядові структури для того, щоби в бюджеті оця цифра шалена 264 мільярди гривень — космічна астрономічна цифра — це чверть бюджету. Щоби почати вишибати ці гроші, лякаючи українців: мерів, депутатів, що якщо ви не дасте ці гроші, буде холод, голод, газу не буде, тарифи в п’ять разів збільшаться, — наголосив він.

Закон України № 6485 не передбачав підвищення тарифів на газ і тепло. Але нардепам-лобістам інтересів «Нафтогазу України» вдалося домогтися виділення з українського бюджету 201 млрд. грн.

Але, безумовно, краще бути з газом, ніж без газу. Ніхто не суперечить і це ми доб’ємося однозначно, — підсумував Олексій Кучеренко.

Для довідки. 9 липня, Верховна Рада приняла законопроєкт №6485 “Про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для запровадження комплексної термомодернізації будівель” за наслідками розгляду в другому читанні. Закон №6485, підписаний Президентом, вносить зміни в енергетичну сертифікацію будівель та роботу Фонду енергоефективності.