Суть законопроєкту №3663 — об’єднати Пенсійний фонд і Фонд соціального страхування, — розповів генерал-майор юстиції, експерт з питань державної безпеки Василь Вовк в ефірі ГІТ.

Причиною послугувало те, що Фонд соціального страхування об’єднує профспілки, роботодавців та державу і не є підконтрольним Верховній Раді. Отож, нардепи реанімували скандальний законопроєкт нардепа Михайла Папієва від колишньої партії ОПЗЖ, щоб «все взяти в свої руки».

Ним пропонувалося з 1 січня 2023 року об’єднати адміністративні структури Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування задля “скорочення адміністративних видатків та покращення виконання ключових функцій, пов’язаних зі здійсненням страхових виплат”.

Мета законопроекту №3663 скалькована із законодавчих підходів країни-агресора, де в липні цього року прийнято закон про об’єднання Пенсійного та Фонду соціального страхування рф.

За словами Василя Вовка, йдеться про сотні мільйонів втрат бюджету, а також про додаткове навантаження на бюджет при цій формі зливання з Фондом соціального страхування. Також законопроєкт не має бюджетного висновку, що мав би свідчити про спроможність не нанести шкоду фінансово-економічним інтересам держави.