Відзначили 110 річницю з дня народження останнього командувача УПА Василя Кука. Навіть після здобуття незалежності Україною, він продовжував наголошувати на тому, що загроза з боку росії не зникла.

Про це в етері ГІТу розповіла авторка книги «Останній командир УПА. Життя і боротьба Василя Кука», кандидатка історичних наук, дослідниця українського визвольного руху Аліна Понипаляк.

«Його покоління боролось із росією і в 90-ті роки він давав інтерв'ю, за яким ми можемо говорити, що він прямо вбачав загрозу росії для України. Після помаранчевої революції Василь Кук, як історик, адже він мав фахову історичну освіту, бачив, що перспектива подальшого зіткнення з росією в майбутньому є дуже великою, про що неодноразово зазначав», — розповіла Аліна.

Вона також додала, що Кук знав суть совєтів, тому ні на хвилину не задумувався над можливістю нових утисків України росією:

«Він перебував в радянських тюрмах, прекрасно бачив, що це є за публіка і які в неї прагнення»

Наостанок вона зазначила, що найбільшою нагородою його діяльності та боротьби за всі роки життя стало те, що заставши Першу світову війну, пройшовши всі кола Другої світової, він таки побачив омріяну незалежність України.

Більше про життя видатного українського націоналіста та борця за незалежність дивіться у відео: