Українські військові перемістились на укріплені рубежі за Соледаром. Окупанти ж намагаються взяти Бахмут в «кліщі».

Про те, наскільки небезпечною є поточна ситуація для Бахмута поговорили в етері Громадського Інтерактивного Телебачення з ветераном батальйону «Айдар», головою Національного антарктичного наукового центру Євгеном Диким.

Відносно того наскільки страшним є відхід з цих позицій Євген пояснив:

«Це неприємно, як з точки зору, що взагалі залишати шматок нашої території це завжди боляче і з стратегічної точки зору: це погіршує ситуацію захисників Бахмута. При цьому я чітко відповідаю за свої формулювання: це дещо погіршує їхню ситуацію — тобто катастрофи поки не сталось».
«Власне для чого брали Соледар? Соледар брали не просто так. В ньому нема ніякого значення військового, при всій повазі до цього міста і до його мешканців, але його брали для того, щоб взяти в кліщі Бахмут. Після того, як 5 місяців билися лобом в оборону Бахмута, поклали просто неміряно орків, але після того вони були змушені визнати, що в лоб неможливо взяти», — нагадав айдарівець причину старань окупантів.

Далі, з його слів, вони почали одночасно два обхідних маневри:

«Про один ми чогось говорим весь час, а про другий чомусь ніде в медіа нема — про Кліщіївку. Суть в тому, що Бахмут забезпечується по двох трасах: північній та південній. Кожної, навіть одної цілком достатньо, щоб в місті був нормальний підвоз БК, їжі, питної води. Тому навіть, якщо ми тримаємо хоча б одну з них, то гарнізон там може триматись достатньо довго. На сьогодні ми ще контролюємо обидві, але після взяття Соледару, одна із цих трас вже знаходиться під загрозою, тобто до неї вже підійшли. От якщо вони там зможуть прорвати нашу наступну лінію оборони, продавити, так само залити трупами, як сам Соледар, тоді одна із цих двох трас може стати під серйозну загрозу, а може бути навіть перебита. Поки що ні, вона загрожувана, але ще контрольована нами».

Проте, наостанок він зазначає, що навіть, якщо це станеться, то не означатиме, що треба йти з Бахмута. Лишається ще траса на Костянтинівку, яка далеко і ворог туди не дістає, тому намагається прорватись туди через Кліщіївку, де зараз ідуть досить жорстокі бої, просто на меншій ділянці за вихід до траси. Якщо вони прорвуть і за Соледаром, і в Кліщіївці, тоді гарнізону Бахмуту швидше за все доведеться відступати, бо без обох трас буде важко забезпечувати місто та вивозити 300-тих.