Українці продовжують спостерігати за зростанням цін на продукти через війну росії, при цьому підняття зарплат цього року не очікується.

Чи будуть рости ціни на продукти й надалі, чи вистачатиме зарплат на необхідне, та чи може змінитись економічна ситуація в кращу сторону до кінця року, розповів в прямому ефірі ГІТу  експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

«Коли ви піднімете бюджет, макроекономічні показники, які лягли в основу бюджету при його підготовці, то ви побачите, що там закладено 28% росту цін — 28% інфляції. Тобто законодавець тоді, коли приймав бюджет, заклав, що споживчі ціни (тому що інфляція — це рівень споживчих цін), мають вирости на 28%. Проте це було до того моменту, поки окупанти не почали гатити по критичній інфраструктурі і поки ми не мали тих проблем з електрикою», — пояснює Пендзин.

В силу того що і магазини, підприємства і великі супермаркети, щоб забезпечити сьогодні реалізацію продукції і виробництво, використовують замість міської лінії електропередач генератори, а кіловат/година вироблена з тих генераторів є в 5- 5,5 разів дорожча, ніж те, що надходить з електрикою через мережу. То це все ляже в ціну товару , по наших оцінках ця ситуація має збільшити інфляцію на 2 – 2, 5 % на рік. Приблизно 30% інфляції нам варто очікувати цього року.

Детально у відео.