Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт щодо посилення відповідальності для військових за вживання наркотиків та алкоголю. Також документ посилює кримінальну відповідальність військовослужбовців за невиконання наказів керівництва.

Про це йдеться у картці до проєкту закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці. 13 грудня Верховна рада ухвалила документ в цілому, - передає Суспільне.

Він, зокрема, посилює кримінальну відповідальність військовослужбовців за невиконання наказів керівництва. Зокрема, закон забороняє пом'якшувати покарання чи давати умовні строки для військових, засуджених за окремі види злочинів: непокора, невиконання наказу, погрози чи насильство щодо начальника, самовільне залишення військової частини, дезертирство, самовільне залишення поля бою.

Утім, закон розкритикувала низка військових.

«Я, молодший сержант ЗСУ, вимагаю у президента України вето на закон #8271. Закон порушує конституційну норму про рівність всіх громадян перед обличчям правосуддя. Закон забирає у військового право на пом‘якшувальні обставини, закон забирає у військового право на індивідуальність покарання, закон фактично забирає у військового право на захист», — пише у Facebook блогер Юрій Гудименко, який наразі служить у ЗСУ.
«Командування отримує безпрецедентні важелі шантажу та карання військових тюрмою практично за будь-яку критику їхніх рішень, навіть якщо рішення некомпетентні та спираються на невдалий бойовий менеджмент (а таке трапляється нерідко). За непокору - від 3 до 10 років, невиконання наказу - від 3 до 7 років, погроза або насильство щодо начальника - від 5 до 10 років, самовільне залишення частини або місця служби - від 5 до 10 років, дезертирство - від 5 до 12 років тюрми, самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю - від 5 до 10 років тюрми», — зазначила парамедик Ярина Чорногуз, яка служить у 140 окремому розвідбатальйоні морської піхоти.