Розгорілась нова міждержавна суперечка. На цей раз Туреччина заблокувала вступ Швеції та Фінляндії до НАТО, намагаючись примусити ці дві країни відступитися від підтримки курдів та видати їх Туреччині (там курди визнані терористами). Днями під час протестів у Стокгольмі спалили Коран, турки ж у відповідь спалили прапор Швеції, тому події стають все більш напруженими.

Для чого Туреччині загострювати це питання та чим вигідний цей конфлікт росії, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповів директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Ердоган висунув ряд вимог до Швеції та Фінляндії, за якими вони мають підтримати Туреччину в боротьбі з терористичними організаціями в рамках її бачення цього та видати курдів незалежно від встановлених правових норм.

«Тобто турки в принципі пропонують шведам стати авторитарною країною, яка не дотримується права і не піклується про права людини, а на це жоден європейський уряд не піде», — сказав Семиволос.

Реакція на це курдів вилилась в протести в Стокгольмі.

«Все це звісно дуже дратує турків, бо турецьке керівництво вважало, що воно отримає велику зовнішньополітичну перемогу і покаже які вони круті, як вони можуть ставити на місце будь-які європейські країни», — пояснив пан Ігор.

Наостанок він висловив свою цілковиту впевненість в тому, що тут не обійшлось без втручання росії:

«Я більш, ніж впевнений, що тут є російський слід. Безсумнівно він є, бо очевидно, що таким простим рішенням росія вбиває декілька зайців одночасно. Перше, коли вони реально псують відносини між Швецією і Туреччиною, вони посилюють позиції Ердогана, для такого ядерного електорату. Друге, створюють негативний імідж заходу в очах багатьох мусульман і врешті-решт закривають шлях Швеції до НАТО, як мінімум до виборів(в Туреччині). Отже, це ідеальний хід і очевидно, що за цим ходом стоїть росія».