Зернова угода діє з минулого року, проте досі росія продовжує чинити їй опір, заважаючи швидко випускати українські кораблі з зерном. В якийсь момент росія навіть вийшла з угоди і робота пішла набагато швидше, але рф повернулась.

Чому росія продовжує чинити перешкоди та чи можна цьому якось запобігти в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповів керівник Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, співзасновник видання BlackSeaNews Андрій Клименко.

Про причини виходу рф і швидкого повернення знов до угоди Клименко сказав:

«В той день, коли безпілотники морські та повітряні атакували чорноморський флот в головній базі Севастополя і завдали пошкоджень кільком військовим кораблям, але їх демарш не протримався більше 3-4-х днів. Тому що вже на другий день Міністр оборони, я підкреслюю, не речник міністерства морського транспорту, а міністр оборони Туреччини сказав, що якщо так: "ми і самі без вас обійдемось" і наступного дня це сказав і Ердоган. Він сказав це більш дипломатично, але всі все зрозуміли і рф повернулась, — каже Клименко, — Моя версія і полягає в тому, що вони вирішили: "От раніше було 6 суден на день, які йшли з українських портів, а зараз буде 3 і точка". В принципі нічого ми тут з вами зробити не можемо, це просто один з наслідків війни».

З його слів: рф не в захваті, що Україна отримує мільярди гривень і доларів від експорту свого зерна:

«Вони прекрасно розуміють, що в нас зараз з бюджетом ситуація така, що все, що ми заробляємо самі, все це йде на війну, а те, що в грошовому вимірі нам надають наші друзі з-за кордону (Європейський союз та Сполучені Штати), а вони надають нам багато, до 5 млрд доларів щомісяця — це йде на підтримання функціонування держави, що не стосується війни, тобто зарплати, пенсії, соціальна сфера і все таке інше. Тому вони прекрасно розуміють, що будь-яке судно з тисячами тонн зернових на експорт — це надходження, які підуть на війну проти них. Звичайно, вони будуть намагатися все це зменшити та загальмувати».

Підсумовуючи пан Андрій пояснив, що ми самі не можемо вплинути на ситуацію, але зазначив:

«Я впевнений, що вирішити це може тільки Туреччина і Ердоган».

Як він пояснив, росія дуже боїться втратити таке нейтральне відношення з боку Туреччини, бо там зав'язано багато комерційних інтересів.