росія з неймовірною швидкістю котиться у прірву державного невігластва, безправ'я та насильства. Вона не поважає не тільки громадян інших країн та їх права, а й права та свободи власних громадян, поступово перетворюючись у ГУЛАГ.

Про нищення прав і свобод росіян кремлем в етері ГІТу обговорили з юристкою Регіонального центру прав людини (RCHR) Катериною Рашевською.

«Якщо раніше там існували хоча б муляжі, тобто щось на зразок підконтрольних ЗМІ, які позиціонувалися, як незалежні, або щось на зразок маріонеткових неурядових організацій, то на сьогодні російська федерація про це вже не задумується. Ми раніше дивувалися: як це вони відкрито визнають, що вчинили воєнні злочини в Україні чи злочини проти людяності, потім нас дуже бентежило і давало недовіру чому вони не приховують навіть геноцид, який вчиняють шляхом насильницької передачі українських дітей в російські родини, — розповідає Катерина та доповнює, — Вони денонсують європейську Конвенцію про захист прав людини — основоположних свобод. Денонсують інші європейські договори, які фактично є такою ознакою для того, щоб належати до цивілізованого світу. Хоча зараз такого поділу немає, тому що в якийсь момент, на початку 21 століття зокрема, склалося таке розуміння, що уже майже всі держави здійснили цей цивілізаційний перехід, але російська федерація продемонструвала, що ні», — каже юристка

З її слів, рівень життя середньостатистичного росіянина падає і все це також простежується в тому, що його все більше і більше обмежують в правах і свободах, передчуваючи настання якогось бунту.

«Частково це їхня вина , що вони мають такого правителя, що вони розв'язали війну, яка практично не сприятиме ніяк зростанню їхнього ж рівня життя, яка ніяк не буде сприяти, тому, що в їх країні буде формуватися демократія і яка врешті-решт призведе до того, що світ згадає про концепцію гуманітарної інтервенції, яка почала формуватися з 80-з років 20-го століття. Коли держави, які бачать, що інша держава - член міжнародного співтовариства явно вирізняється масовим порушенням прав та свобод людини — будуть змушені увійти в цю державу і намагатися через зовнішній вплив навести там порядок», — пояснює Рашевська.

 Як сказала в підсумку Катерина, у 2022 році вже був перший дзвіночок:

«На рівні ООН було створено посаду спеціального доповідача із питань прав людини на території російської федерації. Він з'явився неспроста, зокрема ця посада дуже корисна і для України, бо його юрисдикція буде поширюватися і на території, які знаходяться під окупацією російської федерації на території України. У той же час він потрібен для самої російської федерації, де вже немає прав третього, другого покоління — коли ми говоримо про економічні соціальні, культурні права, там уже немає прав першого покоління — основоположних прав».