Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що поговорить з українським колегою Денисом Шмигалем про Степана Бандеру.

Про це у понеділок, 2 січня, повідомляє PAP.

За словами Моравецького, Польща вкрай критично ставиться до питання "героїзації" Степана Бандери на офіційних сторінках органів влади України.

На прес-конференції польського прем'єра попросили прокоментувати публікацію в акаунті Верховної Ради фотографії головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного на тлі портрета Бандери. Пізніше піст видалили.


Моравецький на це заявив: "Ми вкрай критично, дуже негативно ставимося до будь-якого прославлення або навіть до згадки Бандери".

Він сказав, що "тут не може бути нюансів", і анонсував порушення цього питання у своїй наступній розмові зі Шмигалем. Водночас польський прем'єр назвав Бандеру "ідеологом злочинних часів, часів війни", коли сталися "ці страшні українські злочини".

Постать Степана Бандери і раніше була приводом для дискусій у польсько-українських відносинах. У Варшаві його вважають причетним до так званої Волинської трагедії липня 1943 року, яку там називають геноцидом польського населення, а також пропагування недружнього ставлення до Польщі.

Як відомо, 1 січня відзначався день народження Степана Бандери.