Нажаль, в ці складні для країни воєнні часи в Україні знаходяться люди, для яких корупція, як мати рідна і вони допомагають російським бізнесменам уникати санкцій. Російські товстосуми переписують свої активи на українців, щоб продовжити свою роботу та уникнути санкцій, які накладаються на них через жорстоку війну принесену росією на українську землю.

Чи вдалося цим росіянам та корупціонерам уникнути покарання, в етері ГІТу розповів юрист Центру протидії корупції Вадим Валько.

«Наразі до санкційного слідства, яке з'явилось в Україні наприкінці травня, у нас з'явилась законодавча можливість подавати позови та конфісковувати майно, як російських олігархів, які сприяли військовій агресії або фінансували, так і українців, які вчиняли терористичні дії та пов'язані з терористичними діями. З кінця травня разом з Радою нацбезпеки та оборони була санкція на більше 4 тисяч фізичних, юридичних осіб», — розповів Валько.

Більшість російських олігархів не мають активів в Україні, оскільки зосереджують їх переважно або в росії, або в Європі та Америці. Проте частина підсанкційних осіб таки має їх в Україні.

Про результати Вадим сказав:

«Мін'юст подав вже 9 позовів, частина позовів вже пройшла консультацію, є судові рішення. Першопрохідцем був Володимир Євтушенко — російський олігарх пов'язаний з військовопромисловим комплексом. В нього відібрали промисловість на 100 тисяч квадратних метрів, і частки в деяких компаніях України. Ці активи передані в управління фонду державного майна і відповідно це вже є державною власністю».

З його слів, в останній історії, відносно виходу з-під санкцій, мова йде про російського олігарха Шелкова, це 59 номер в списку російського Forbes, статки оцінюють в 1,5 мільярди доларів і він дійсно мав багато років активи в Україні, пов'язані з титановою галуззю. В росії він очолював корпорацію "ВСМПО-АВІСМА", яка входить в корпорацію "Ростеха", а він є одним з головних виробників зброї. Титан і титановмісні речовини потрібні для виробництва зброї.

«Після позову Мін'юсту з'ясувалося, що підсанкційний олігарх, щодо якого санкції були введені нашою Радою нацбезпеки та оборони ще у 2021 році, продав частку в українських активах за 4 дні до повномасштабного вторгнення — отакий збіг, при чому не в Україні та українських реєстрах, а на Кіпрі, — зазначив Валько та додав, — виходить олігарх вже не володіє цими активами та продав їх ще до початку повномасштабного вторгнення, а найцікавіше, що продав їх особі, яка імовірно пов'язана з обвинуваченими в корупції людьми», — підсумував юрист.