Обмін полоненими між росією та Україною наприкінці вересня було схвалено президентом росії путіним, незважаючи на заперечення його найвищої служби безпеки – ФСБ, яка побоювалася негативного суспільного резонансу в росії.

Про це, посилаючись на високопоставлених українських та американських чиновників, знайомих із цим питанням, пише Washington Post.

Нагадаємо, найбільший обмін полоненими з початку повномасштабної війни передбачав звільнення 215 українців, 55 росіян, кума путіна Медведчука та 10 іноземних громадян, включаючи двох американців.

За словами чиновників, несприятливі цифри обміну – майже вчетверо більше українців, ніж росіян – і тип українських солдатів, 108 з полку "Азов", стурбували Федеральну службу безпеки росії.

"ФСБ була повністю проти", - сказав високопосадовець, який, як і інші, говорив на умовах анонімності, щоб не обговорювати делікатне питання.
"Вони розуміли наслідки того, як цю угоду сприйме громадськість".

Коли 22 вересня відбувся обмін, президент України Володимир Зеленський назвав його "перемогою нашої держави", тоді як Кремль зазнав різкої критики з боку націоналістів, які виступають за війну, що засудили звільнення бійців, які давно характеризуються росією як загартовані в боях неонацисти.

"Звільнення... гірше, ніж злочин... і гірше, ніж помилка. Це БЕЗУМ'Я", - написав у соціальних мережах Ігор Гіркін, який у 2014 році очолював російські маріонеткові сили на сході України проти київських військових.

Обмін полоненими відбувся в той момент, коли путін опинився під додатковим тиском усередині країни через його "часткову" мобілізацію резервістів до армії, щоб підтримати свої військові зусилля в Україні. Невдачі росії у цьому конфлікті порушили питання стратегічної мудрості лідера, якого тривалий час вважали проникливим і хитрим, хоч і безжальним.

Розкриття заперечень ФСБ проти передачі - це остання зморшка у незвичайній угоді, якій сприяла різноманітна група впливових осіб, включаючи наслідного принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана та президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

Посередником, який обмінюється повідомленнями між Москвою та Києвом, був російський олігарх Роман Абрамович, який перебуває під санкціями Європейського союзу за тісні зв'язки з путіним. Американські та українські офіційні особи розглядають зусилля Абрамовича як засіб поліпшення свого становища на Заході.

Протягом кількох місяців Абрамович літав до Ер-Ріяду та Москви для укладання угоди, тісно спілкуючись з директором ФСБ Олександром Бортниковим та керівником апарату Зеленського Андрієм Єрмаком. У цей час Абрамович інформував українських чиновників про перспективи Кремля, навіть коли деякі з помічників Зеленського сумнівалися, що путін зрештою схвалить угоду, яка готується, за словами людей, знайомих з цим питанням.

Прессекретар Абрамовича не відповіла на прохання про коментар.

Угода відкладалася кілька разів протягом двох місяців переговорів, сказав Андрій Юсов, речник управління військової розвідки України.

"Це була складна операція, яка потребувала синхронності та одночасного виконання кількох етапів у різних країнах", - сказав він.

За умовами угоди, росія звільнила п'ятьох командирів, які керували обороною стратегічного портового міста Маріуполя та стали національними символами опору. Вони не можуть покинути Туреччину до закінчення війни, але не ув'язнені і можуть вільно пересуватися країною.

Решту українських солдатів обміняли на північному кордоні України з росією, а 10 іноземних громадян, включаючи п'ятьох британців, двох американців, марокканця, хорвата та шведа, відправили до Саудівської Аравії, після чого вони вирушили додому, сказав Юсов.

Росія оголосила бійців "Азова" терористами після їх захоплення у травні і поклялася віддати їх під суд, тому їхнє звільнення стало особливим болем для російських націоналістів.

"Те, що командири "Азова" тепер повинні відпочивати в Туреччині до кінця спеціальної військової операції як умова обміну - це просто знущання", - написав Дмитро Селезньов, блогер-націоналіст, у своєму каналі в Telegram після повідомлення про обмін.

Крім 55 російських солдатів, Україна звільнила Віктора Медведчука, лідера забороненої проросійської партії в Україні, якому висунуто звинувачення у державній зраді.

Високопосадовець Держдепартаменту заявив, що звільнення Медведчука показало, що Путін приділяє велику увагу захисту елітного політика, який служить інтересам Кремля.

"Показово, що Путін вирішив обміняти свого близького друга і одного зі своїх постійних посередників в Україні Медведчука на героїв Маріуполя", - сказав чиновник.

"В Україні дуже раділи з того, що ці доблесні бійці повернулися додому, а в Москві дуже обурювалися тим, що путін справді про них піклується".

Ендрю Вайс, дослідник росії та автор біографії путіна "Випадковий цар", що готується до видання, сказав, що обмін Медведчука відповідає практиці путіна винагороди за відданість.

"Відомо, що путін дуже сентиментальний, і він зберігає вірність людям до закінчення терміну їхньої служби", - сказав він.
"Термін придатності Віктора Медведчука давно минув в українській політиці, але він розглядався як людина, яка була віддана Кремлю і була гарною точкою доступу для російського впливу".

За словами високопосадовця, в угоді брав участь де-факто лідер Саудівської Аравії Мухаммед, який направив до росії свою особисту команду охорони та свій літак, щоб забрати ув'язнених.

Як і Абрамович, саудівський кронпринц прагне поліпшити своє становище на Заході після вбивства саудівськими агентами журналіста Джамаля Хашоггі.

"Він зацікавлений у тому, щоби відновити свою репутацію, - сказав високопосадовець. - Він запропонував літаки та готелі, щоб зіграти гарного хлопця перед США".

Посольство Саудівської Аравії у Вашингтоні не відповіло на прохання про коментар.

Українським чиновникам сподобалася ідея залучення Саудівської Аравії, оскільки вони вже давно стурбовані тим, що Ер-Ріяд дрейфує у бік Москви.

"Ми хочемо, щоб саудівці та еміратці були ближчими до Вашингтона і подалі від росії", - сказав чиновник, зазначивши, що рішення Індії, Туреччини, Саудівської Аравії та ОАЕ можуть змінити або зламати російську економіку.