Банківська система — один з основних елементів в державній економіці. Під час окупації території в цій сфері відбуваються великі зміни.

Про те, яка зараз ситуація з банками в окупованому Криму, які банки там працюють зараз, які зміни відбувались перед настанням окупації, що з себе представляють мобільні банківські відділення, відкриття яких у Криму оголосили російські банки, розповів в прямому етері ГІТу експерт з питань тимчасово окупованих територій та економіки Юрій Смелянський.

«Банківський сектор — це такий дуже-дуже чутливий елемент ринку України в цілому, будь-якої країни. Те, що в Криму відбуваються якісь негативні процеси людям незрозумілі, при цьому ще не почалась окупація, банківські установи в Криму вже відчули набагато раніше за цю дату яка встановлена, як початок окупації 20 лютого 2014 року. Наприклад, у грудні 2013 з'явилися перші ознаки нестабільності та тривоги, от до кінця грудня, початку січня 2014 вони вже проявлялись у виникненні проблем: з отриманням готівки в банківській системі Криму українській ще, неякісній роботі банкоматів та інших ознаках», — каже Юрій.

Банк – це магазин з продажу грошей, якщо геть по простому пояснити.

«Почала появлятись нервозність, у банках вони почали нестабільно працювати. В Криму було лише 2 комерційні банки – морський та Чорноморський банк з реконструкції та розвитку з пропискою у Сімферополі. Вони були не дуже широко представлені. В Криму Морський мав – 10 відділень в тому числі 7 на території Криму, а ЧБР теж близько 10 відділень.», - розповідає експерт.

Станом на 17 квітня 2014 року на окупованій території Криму у штатному режимі працювали лише Ощадбанк, Дельта Банк , промінвестбанк і ощад банк росії і Надра Банк.

«Найбільш широко представлений комерційний банк в Криму – це ПриватБанк.339 відділень і філій по території Криму на момент початку окупації – призупинив свою роботу. Для банківської системи регіональної в Криму , зупинка роботи ПриватБанку це був великий шок, бо він найбільший банк, що був представлений своїми відділеннями у Криму. 1300 співробітників банку були відправлені у відпустку.», - наголошує Юрій Смелянський

До кінця квітня 2014 року банків ся система України припинила свою діяльність на окупованій території Криму.

Деталі дізнавайтеся у відео.