28 січня відзначали 31-шу річницю затвердження державного прапора України.

Як тоді відбулось його затвердження, що тому передувало, які варіанти прапорів пропонували для затвердження, хто противився нині існуючому варіанту, в етері ГІТу розповів геральдист, історик, доктор історичних наук Андрій Гречило.

«Ніяких сумнівів не було, що прапор має бути синьо-жовтий, але була шалена боротьба. Був шалений опір комуністичної більшості, яка панувала у той час у нашому парламенті у Верховній Раді і вони всіма силами противилися тому, щоб було відновлено національний символ. Давалися різні пропозиції, ніби якийсь політичний компроміс, зробити тоді трикольоровий прапор, але щоб обов'язково була червона смуга, яка мала ніби відображати ці досягнення соціалізму, тобто їхні політичні вподобання», — розповів Андрій.

Також Гречило зазначив, що це не єдина дата, пов'язана з легалізацією прапора. В 1918 році 27 січня за новим стилем було затверджено флот УНР:

«В цьому законі вперше фіксувався український прапор для торговельного флоту і військового і він мав саме такий порядок блакитна смуга верхня, жовта нижня».

В підсумку він пояснив звідки брались дискусії на початку 2000-х про нібито неправильно розташовані кольори українського прапору:

«Це просто були масові вкиди зроблені в рамках різних інформаційно-психологічних операцій, які використовувались, щоб поглибити різні суперечки і конфлікти в українському суспільстві. Передусім цим займались російські політтехнологи і на той час було багато спроб дискредитувати українські національні символи».

Більше дивіться у відео: