3 січня ракетою Falcon-9 компанії SpaceX на орбіту вивели наносупутник PolyITAN-HP-30, створений українськими вченими.

Про цю подію в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповів проректор із навчально-наукової роботи КПІ ім. Ігоря Сікорського Віталій Пасічник.

«Над створенням супутника працювала наукова група під керівництвом нашого вченого Бориса Рассамакіна, це вже третій наносупутник створений цією науковою групою. Призначенням самого космічного апарату є науковий експеримент з дослідження ефективності функціонування теплових труб в умовах космосу. Теплові труби — це унікальна розробка вчених нашого університету, яка дозволяє без жодних двигунів за рахунок внутрішньої структури здійснювати термостабілізацію космічних апаратів і в першу чергу це можливості застосування таких труб для наших космічних апаратів і для участі в інших місіях зарубіжних країн», — поділився Пасічник.

Як розповів пан Віталій, перший наносупутник був виведений на орбіту в 2014 році, його системи живлення досі працюють, він збирає та передає дані, які стали основою для створення поточного третього супутника. Другий супутник був виведений на орбіту в 2017 році для виконання місії, щоб дослідити атомарний кисень. Для цього він по спадаючий орбіті мав зануритися у верхні шари атмосфери і, як наслідок, виконавши місію, згорів. На даний момент в роботі вчених є ще два проекти, тому цей супутник не останній.

«Цей конкретно космічний апарат, який був виведений на орбіту, практично все фінансування забезпечене по лінії Міністерства освіти і науки. Спочатку ми на конкурсі МОН виграли бюджетну тему, за якою розробляли цей космічний апарат і також було виділено в рамках базового фінансування наукової діяльності з боку МОН кошти на створення цього космічного апарату. До того ж ми вдячні нашим партнерам, зокрема компанії «Боінг Україна», також допомагала, як спонсор цього проекту, але ці кошти були спрямовані на закупівлю комплектуючих. Також дуже вдячні нашим нідерландським партнерам, технічному університету міста Делфт і його спінофф-компанії, які допомогли нам здійснити виведення космічного апарату в космос», — розповів він та зауважив, що саме виведення на орбіту коштувало дорожче за створення самого апарату, але партнери взяли на себе ці витрати і університет не платив за це кошти.
«Повністю весь космічний апарат спроектований, виготовлений у нас», — підтвердив Пасічник.

З його слів, супутник повністю виготовлений був в 2021 році і присвячений 30-річчю незалежності України, про що говорить цифра 30 в абревіатурі апарату. Весь 2022 рік присвятили різноманітним випробуванням апарату, після чого його відправили до Нідерландів, звідки транспортували до Америки, де він завантажився на ракету Falcon-9 компанії SpaceX.

Більше у відео: