ГО «Семиярусна гора» з квітня 2021 року працює з простором Гостинного двору Прайзлерів. За їх ініціативи там було створено урбаністичну лабораторію, відкритий молодіжний простір. Проте без попередження, про яке було домовлено, міська влада почала руйнувати частину простору.

Про ці обурливі дії в етері ГІТу розповів голова громадської організації «Семиярусна гора» Любомир Дмитришин:

«В травні провели там першу публічну подію і в червні, коли постало питання подальшого розвитку, ми почали організовувати власну урбаністичну лабораторію. Це наш проєкт, який відбувався в два етапи і одним з цих етапів був табір "Будуємо Україну разом", який профінансував нам три чверті цього проекту, а ще одну чверть ми зібрали разом з лучанами на Спільнокошті, близько ста тисяч гривень. Власне за ці гроші і був намальований цей мурал, який був знесений міською радою 23 грудня цього року», — описав події Дмитришин.

Мурал представляв собою емблему Гостинного двору, був розроблений дизайнерами громадської організації та став символом цього простору. Завдяки йому, зокрема, люди дізнавались про цей простір та приєднувались до заходів.

«Знищення цього муралу ніяким чином не було погоджено з нами, хоча в нас був заключений меморандум про співпрацю з Міською радою, відповідно до якого ми могли здійснювати різні волонтерські ініціативи в цьому просторі. Однією з цих ініціатив був мурал, намальований 3-го вересня 2022 року і ніяких зауважень відносно його місця розташування не було. Він розташовувався на гаражі, який сам по собі ніякого значення не грав і особливої цінності не має, але ми б хотіли, щоб такі процеси відбувались публічно», — пояснив Любомир.

В підсумку він зазначив, що 16 травня 2022 року в міській раді активісти зареєстрували петицію про те, що перед проведенням будь-яких робіт в Гостинному дворі, будуть організовані громадські слухання. Петиція набрала необхідну кількість підписів, після розгляду її підписав Ігор Поліщук. Проте, як ми бачимо, цих обіцянок так і не було дотримано.

Після останніх подій ГО «Семиярусна гора» планує провести громадські обговорення присвячені питанню правильного відновлення та реставрації цього простору, щоб була збережена його архітектурна цінність, ідентичність, відкритість та доступність для містян. Для цього пропонують провести архітектурний конкурс та представити на розсуд громади, для обрання кращого варіанту та уникнення подальших таємних призначень цього простору міською владою шляхом «договорняків».