Гостинний двір Прайзлерів – чудова пам‘ятка архітектури і урбаністики міста. Раніше ми писали, що Приміщення будинку Прайзлерів у Луцьку на вулиці Кафедральній, 4 загальною площею 1168,8 кв. м віддадуть в довгострокову оренду приватному інвестору, який планує відкрити тут готель і ресторан. Реалізувати проєкт мають намір за 4 роки. 

Цінний не тільки її делікатний цегляний фасад, деталі виконання даху, вікон і дверей, а й передусім масштаб і розташування. Цей будинок разом з т. зв. Будинком Косачів навпроти задають тон вигляду, пропорціям, атмосфері вулиці. Квартал навпроти пам‘ятки уже забудований різним пінопластовим псевдо архітектурним непотребом. І з огляду на те, що міську владу такий вигляд старого міста влаштовує, така ж доля чекає і на будинок Прайзлерів. – Володимир Цапук

Сама ідея перетворити цю занедбану пам‘ятку на готель чудова і при правильній реалізації справді може збагатити місто. Але от з реалізацією…

1. Місто пропонує здавати будівлю в оренду замість продати на відкритому аукціоні, пояснюючи, що так матиме більший вплив на орендаря. Але чому не проводять КОНУРС між охочими утримувати будівлю, а пиляють все під конкретного таємного інвестора? Чи так повинна працювати публічна влада? СХОЖЕ, ЦЕ ТАЄМНИЙ ІНВЕСТОР МАЄ ВПЛИВ НА МІСТО, А НЕ НАВПАКИ.

2. Об‘єкт планують здавати в пільгову оренду, можливо навіть за символічну 1 гривню. Тож після реставрації будинку місто протягом 30 років не отримуватиме НІЧОГО, окрім запаркованоі прибудинкової території.

3. Заміна дверей і вікон на пластикові. Концептуальна записка до Рішення міської ради пропонує «виконати заміну дерев’яних вікон та зовнішніх дерев’яних дверей на енергозберігаючі». З огляду на те, що навіть у вежі Чорторийських якісь горе-фахівці вставили пластикові (!!!) вікна і гордо презентували це як реставрацію, така ж доля чекає і цей будинок.

Нагадую, що саме такі елементи, як деталі вікон, дверей, даху і т.п. і роблять будинок цінним, і саме вони, поміж іншого, є предметом охорони.

Є достатньо світових прикладів, як зробити вікно дерев‘яним, таким, що відтворює первинний вигляд, і водночас є енергозберігаючим. Але, дивлячись на нові вікна відреставрованого монастиря біля костелу, вікна в будинку Пузини, у вже згаданій вежі Чорторийських, чиновники, відповідальні за охорону пам‘яток вважають, що це «Ок».

4. «Влаштувати утеплення конструкцій». Хто проконтролює, що утеплення конструкцій буде внутрішнє, як і вимагає підхід до РЕСТАВРАЦІЇ, коли автентична цегляна кладка фасаду, як предмет охорони, буде збережена і експонована, а не обліплена пінопластом і помальована в примітивні кольори, як будинки навпроти? Жодної пам‘ятки в Луцьку ще не утеплено так, як вимагає технологія реставрації.

5. «Контроль за термінами виконання реставраційних робіт та дотримання їх проєктній документації, буде здійснюватися виконавчими органами міської ради: відділом охорони культурної спадщини…»

Дивлячись на те, як відділ охорони культурної спадщини проконтролював знесення вілли на Ярощука, напрошується висновок, що це ялова організація, що не має ні компетенції, ні відваги робити свою роботу. Тож марно сподіватись, що подбає про збереження будинку і тут.