Приміщення будинку Прайзлерів у Луцьку на вулиці Кафедральній, 4 загальною площею 1168,8 кв. м віддадуть в довгострокову оренду приватному інвестору, який планує відкрити тут готель і ресторан.

Про це стало відомо під час засідання виконкому Луцької міської ради 18 січня.

Члени виконкому ухвалили рішення «Про доцільність підготовки техніко-економічного обґрунтування для здійснення державно-приватного партнерства». Згідно з ним, відділу управління майном міської комунальної власності та виконавчим органам міської ради доручено здійснити підготовку техніко-економічного обґрунтування для здійснення державно-приватного партнерства щодо реставрації з пристосуванням та управління нежитловим приміщенням, що розташоване в місті Луцьку на вулиці Кафедральній, 4.

Нагадаємо, ще в липні 2020 року тодішній радник Луцького міського голови Ігор Поліщук в інтерв’ю «Першому» говорив:

«Ми зараз думаємо про оголошення інвестиційного конкурсу. На вулиці Кафедральній, 4 (зараз там працює бюро патанатомії) є приміщення – колишній гостинний двір Прайзлерів. Воно в невтішному стані – витрачати гроші з міського бюджету на ремонт недоцільно. Тому хочемо надати приміщення в пільгову оренду – вартістю 1 гривню на рік людині, яка візьме на себе зобов’язання реконструювати будівлю, відповідно до усіх вимог».

Конкурс планували провести ще наприкінці літа 2020-го. Проте він так і не відбувся.

Та вже 19 листопада 2021 року начальниця відділу управління майном комунальної власності Алла Грабко на засіданні постійної комісії Луцької міської ради з питань комунального майна та приватизації зізналася: наразі є інвестор, готовий вкласти кошти у реконструкцію цього приміщення. У його намірах – облаштування там готелю та ресторану.

Тож саме для цього поки що не відомого широкому загалу інвестора за дорученням Луцького міського голови Ігоря Поліщука відділ управління майном міської комунальної власності розробив Концептуальну записку на здійснення державно-приватного партнерства щодо реставрації з пристосуванням та управління нежитловим приміщенням, що розташоване в місті Луцьку на вулиці Кафедральній, 4 та належить Луцькій міській територіальній громаді.

«В концептуальній записці була розглянута можливість передачі приватному партнеру пам’ятки архітектури місцевого значення (охоронний номер 33-мз), будівлю на вулиці Кафедральній, 4, загальною площею 1 168,8 кв. м, в управління на термін від 20 до 30 років з умовою проведення за кошти приватного партнера реставрації з пристосуванням будівлі та подальшої її експлуатації, як готельно-ресторанний комплекс. Вказаний проєкт надасть можливість збільшити туристичну привабливість міста», – йдеться у пояснювальній записці до рішення виконкому Луцькради.

Наразі будівля в непривабливому стані. Вона потребує немалих капіталовкладень. У концептуальній записці обґрунтовується необхідність передачі пам’ятки архітектури в довгострокову оренду. Варіант продажу її з електронного аукціону автори концептуальної записки відкидають. Аргументуванню цього присвятили аж три абзаци:

«Слід зауважити, що здійснення робіт по збереженню пам’ятки дає право орендарю на зарахування витрат на реставрацію пам’ятки в рахунок орендної плати. Враховуючи, що роботи з проєктування та реставрації є дороговартісними, очікувати надходження орендної плати за вказаний об’єкт не доводиться. Також передача в оренду об’єкта за результатами електронного аукціону не дає гарантії, що орендоване приміщення буде використовуватись як готельно-ресторанний комплекс, що є другою обов’язковою умовою, яку необхідно вирішити в процесі передачі вказаного приміщення у користування. У разі включення вказаного об’єкта на аукціон з умовою використання його тільки для розміщення готелю та ресторану, може зменшити кількість бажаючих взяти участь в аукціоні на оренду та зменшить розмір орендної плати.
Продаж вказаного об’єкта на електронному аукціоні в поточному стані не рекомендований, оскільки технічний стан будівлі є незадовільним, потребує реставраційних робіт та істотних вливань капіталу, що значно зменшує вартість майна. Також необхідно враховувати, що у разі продажу будівлі, міська влада не буде мати можливості впливати на умови щодо використання приміщення під готельно-ресторанний комплекс, а також впливати на терміни проведення реставрації пам’ятки.
Передача пам’ятки культурної спадщини місцевого значення нежитлового приміщення на вул. Кафедральній, 4 на умовах договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства, надає можливість територіальній громаді залишити за сабою право власності на об’єкт, на конкурсних засадах вибрати кращий проєкт на реконструкцію з пристосуванням та контролювати терміни здійснення реконструкції. А також, забезпечити подальше використання приміщення, як готельно-ресторанний комплекс, що збільшить туристичну привабливість міста».

Реалізувати проєкт мають намір за 4 роки: протягом перших двох розробити і затвердити проєктно-кошторисну документацію, протягом наступних двох – провести реконструкцію і почати експлуатацію.