російські командири знали про факти зґвалтування українських жінок на окупованих територіях з боку своїх солдатів або навіть заохочували їх чинити сексуальне насильство.

Про це пише The New York Times із посиланням на прокурора з ведення справ сексуального насильства Офісу генерального прокурора Ірину Діденко.

Вона зазначила, що простежується модель поведінки російських солдатів: «Прибувають сухопутні війська, і на другий-третій день розпочинаються зґвалтування».

Британський юрист Вейн Джордаш, який консультує Офіс генпрокурора, підтвердив ознаки мовчазної згоди з боку командирів у 30 розглянутих ним справах.

Свідки також повідомили, що командири наказували ґвалтувати або давали вказівки, які натякали на це, наприклад, казали солдатам «трохи розслабитися».

В одному з випадків, про який розповіла Діденко, командир дозволив солдатам увійти до житлового будинку. Було чути, як солдат казав: «Ми її [одну з жінок у будинку] побʼємо, а цю [іншу жінку] зґвалтуємо».

В іншому випадку, що описала Діденко, вісім російських військових зґвалтували та напали на чоловіка, якого зупинили на блокпосту.

За інформацією Діденко, правоохоронці офіційно встановили 154 факти зґвалтувань. Однак вона вважає, що насправді таких випадків набагато більше.

За її словами, в одному з сіл Київської області психологи виявили, що кожна дев’ята жінка зазнала сексуального насильства. Сотні людей постраждали від сексуального насильства та тортур у російських ізоляторах, додала Діденко. Проте не всі постраждалі готові говорити про це публічно.