Історично на землі України завжди накидали око інші держави, щоразу змушуючи українців вигризати зубами та шаблею свою незалежність. Мало хто вірив, що у 21 столітті на сучасну Україну знову вирішить напасти російська імперія. Тепер же українці знову перероджуються в битві за свою незалежність.

Чому все-таки росія пішла війною проти України, чи можна було насправді уникнути її та які завдання має українська нація на перемогу, в етері ГІТу обговорили зі старійшиною фермерів Волині Дмитром Себієм та депутатом Луцької районної ради, головою фермерського господарства «Собуцький М.Т.» Миколою Собуцьким.

«Зло не реформується, це дуже прекрасно вловила Леся Українка у своїй п'єсі «В дому роботи, в країні неволі». Оцей світогляд, що ми маємо чогось домогтися через каяття — це світогляд блуду, бо скільки б ви не кидали у зло хлібом із сподіванням, що на кінець зло у вас кине хлібом — того не станеться», — вважає Себій, оскільки зло не має хліба за пазухою, а носить лиш каміння.

Також він додає, що президент України має бути рівний чину Степана Бандери, каже:

«Ми не маєм такого президента, але зараз, я б сказав, як веде себе Зеленський, то напевне ніхто би так достойно себе не повів, а там побачимо, як воно буде», — зауважуючи, що у боротьбі народжується нація.

Собуцький висловлює свою думку відносно того, чому українці стільки років толерували до росіян та ніби забули про минулі злочини імперії проти України: 

«Причина в тому форматі, в якому ми поставали і пробували державу свою новітню збудувати. Ми перебували в російській матні, через це наші проблеми».

Тепер українці остаточно визначили, хто нам ворог та активно почали викорінювати російську культуру та інші прояви російського імперського режиму.

«Відмовитись від російських наративів — одне, а чим заповнити? Сьогодні ми вже попрацювали у форматі вищої духовної ради», — розповідає пан Микола.

Також додає, що про перемогу треба говорити в ширшому сенсі, ніж тільки перемога зброєю, в окопах, тому що не менш важлива світоглядна перемога — перемогти ворога та імперію ментально, світоглядно, а для цього потрібно багато попрацювати з тими джерелами, які на сьогодні доступні, як в інтернеті, так і в книгарнях.

«Я би назвав три таких джерела, які дійсно нам допоможуть по-новому осмислити нашу історію, себе і чіткіше зрозуміти формат перемоги, яку маємо здобути. На першому місці Норман Дейвіс «Європа. Історія» україномовний варіант. Хочу сказати свої враження: це реально історія, реальної Європи і України. Україна тут присутня і не викривлена, не подана меншовартісно, а судячи з цього матеріалу, тут в деяких речах ми були провідниками Європи», — поділився Собуцький, включивши до списку також університетські лекції з історії України Тімоті Снайдера та книгу «Брама Європи» автора Сергія Плохія.

Більше дивіться у відео: