В період з травня по серпень 2023 року було проведено дослідження серед воїнів-ветеранів, які мають поранення, стосовно їх досвіду.

Про мету та результати дослідження, як його проводили та що вдалося виявити в ході, в етері ГІТу поділився проєктний менеджер правозахисного центру військовослужбовців «Принцип» Денис Султангалієв.

«Ми знаходимося в такій ситуації, що найближчим часом, як ми всі розуміємо, в Україні буде надзвичайна кількість ветеранів. Тому що такого великого збройного конфлікту Європа ще не знала від початку Другої світової війни. Перший і важливий крок, який ми з цього винесли — жоден міжнародний досвід не дасть нам чіткий алгоритм, як нам діяти, як вибудовувати ветеранську політику», — роз'яснив Денис причину проведення дослідження.

Султангалієв окреслив основні цілі дослідження:

«Перш за все ми хотіли подивитись на досвід ветерана і їх родин через призму їх бачення, зрозуміти, що найбільше турбує цих людей».

Менеджер також описав особливості проведення цього опитування:

«У нас була команда з чотирьох операторів-аналітиків, кожен з яких спілкувався із 10-12 ветеранами впродовж 2-3 місяців, майже на щоденній основі».

З його слів, однією з методологічних установок була відсутність конкретних питань — ветерани самі ділились тим, що їх турбує. Після першого та другого місяця аналітики почали виокремлювати спільні хвилюючі теми серед ветеранів.

Бажаючих взяти участь в опитуванні шукали за допомогою соцмереж і отримали більше сотні заявок.

Денис розповів, що вдалось відслідкувати в ході дослідження:

«Ми підтвердили такий факт, що ідентичність — це процес. Тобто людина спочатку набуває ідентичності військовослужбовця в процесі, так само вона набуває нової ідентичності, звільняючись від служби. Проте ми помітили, що ветеран не повертається до ідентичності цивільного — військова служба і ветеранський досвід для нього стають настільки важливими, іноді центральними елементами його життя, що після служби ми можемо говорити про нову ідентичність ветерана».

Наостанок він перерахував основні моменти, які впливають:

«Це стосується проходження медичних установ. Велика частина присвячена військово-лікарняній комісії і медико-соціальній експертній комісії».

Більше про дослідження дивіться у відео: