Днями у Празі пройшов другий парламентський саміт Кримської платформи.

Про підсумки цього саміту, хто взяв у ньому участь та що обговорювали — в етері ГІТу розповіла менеджерка та юристка Кримсько-татарського ресурсного центру Людмила Коротких.

«Якщо в цілому дивитись на Кримську платформу — це така міжнародна координаційна платформа, яка має на меті співпрацю на різних рівнях. Найвищий — політичний, який щорічно відбувається 23 серпня, їх вже було три, починаючи з 2021 року. Наступний вимір — парламентське співробітництво та третій вимір — експертне співробітництво на рівні громадського сектору, громадянського суспільства», — розповіла про платформу Людмила.

Цьогоріч участь у саміті взяли 69 делегацій, серед яких не тільки представники країн, а й міжнародних урядових організацій, зокрема від парламенту Євросоюзу.

Також участь у саміті взяли і представники кримсько-татарського народу, через яких голова меджлісу Рефат Чубаров, Ескендер Барієв, представники громадських активістів та рідних політв'язнів.

Зі слів Коротких, вже є відчутною різниця між риторикою, яка транслювалась на першому такому саміті у 2021 році та нині. Якщо раніше у заявах наголошували на територіальній цілісності України, але мова йшла про деокупацію Криму дипломатичним шляхом, то тепер, після повномасштабного вторгнення, ніхто не сумнівається, що звільнення півострова відбуватиметься військовим шляхом.

В декларації другого Кримського саміту окреслили теми деокупації Криму та його реінтеграції.

«Передусім у цій декларації є згадка про те, що буде надаватися допомога не лише фінансова, а й гуманітарна та експертна протягом періоду реінтеграції Криму», — зазначила юристка.

Підсумовуючи, менеджерка сказала, що наступний політичний саміт Кримської платформи планується знову на 23 серпня 2024 року в Києві, але місце проведення наступного парламентського — ще не визначили.

Більше про цю тему дивіться у відео: