Кожна громада має власні сайти, сторінки у соцмережах, де на них жителів інформують про події, різні рішення ради тощо. На це витрачають кошти платників податків, щоб платити за утримання сайту, зарплату працівникам, які наповнюють ці сайти інформацією, а також на співпрацю з медіа. Однак іноді ці витрати та результат роботи неспівмірні. Луцька міська ТГ витратила майже два мільйони на зарплату та бюджетні кошти для телеканалу Палиці.

Інтернет-видання «Волинь Online» вирішило перевірити, чи ефективно витрачають громади кошти на інформування та співпрацю з медіа та з якими саме.

Ми проаналізували офіційні сайти та сторінки у соцмережах всіх 54 громад Волині за період з 1 жовтня 2022 року до 31 березня 2023 року та витрати на інформаційні відділи чи осіб, які такі функції виконують.

Здебільшого у громадах витрачають кошти на зарплати людей, які відповідають за створення контенту та наповнення сайту та соцмереж, на співпрацю з медіа та утримання самого сайту (технічну підтримку, оплату домену, хостингу тощо).

Є громади, які майже не наповнюють свої сайти або помірно наповнюють інформацією, але в них і не передбачені на це кошти, судячи з відповідей на наші запити. Наприклад, Литовезька сільська ТГ вказує, що наповненням сайту та соцмереж громади займаються два працівники на добровільних засадах, а кошти витрачають лише на утримання сайту – трішки більше двох тисяч гривень за півроку, а також лише 500 гривень на розміщення інформації у медіа.

Громади, які витрачають неефективно кошти

Зовсім інше можна сказати, наприклад, про Луцьку міську ТГ, де на зарплати працівників за півроку виділили майже 1,8 мільйона гривень, а на співпрацю з медіа — витратили майже 1,5 мільйона гривень. Якщо проаналізувати наповнення сайту Луцької міської громади із іншими громадами, то кошти на це виділяють найбільші, а за кількістю опублікованих новин за місяць громада лідером не є.

Громади, які найбільше витрачають на інформацію, враховуючи кількість публікацій на їхніх сторінках та сайтах

Зауважимо, що пости у соцмережах та на офіційному сайті дублюються, а у Турійської громади соцмереж взагалі немає. Ми рахували загальну кількість, тобто по факту, оригінальних новин значно менше, практично, це можна поділити на два.

Зауважимо, що на Волині зарплата журналістів, які мають значно більше обов’язків та роботи за даними Work.ua коливається від 10 до 20 тисяч гривень.


Луцька міська ТГ витратила майже два мільйони на зарплату та бюджетні кошти для телеканалу Палиці

Перше місце у нашому рейтингу неефективних громад ми віддаємо Луцькій міській громаді, порівнявши витрати та результати роботи.

Відділ інформаційної роботи складається з 11 осіб. Фонд заробітної плати за шість місяців становив близько 1,8 мільйона гривень. Це в середньому трішки більше 27 тисяч гривень на одного працівника в місяць.

30 тисяч гривень витратила Луцька громада на утримання сайту.




Також з бюджету Луцької міської територіальної громади на розміщення інформації у медіа за півроку виділили майже 1,5 мільйона гривень.

Які медіа отримали найбільше грошей із міського бюджету

Тобто, телеканал, який пов’язаний з нардепом Ігорем Палицею, отримав з міського бюджету понад 577 тисяч гривень. Кошти платників податків замість більше ефективного використання пішли для телеканалу, який неодноразово порушував журналістські стандарти: сюжети «Аверсу» часто є маніпулятивними та порушують журналістські стандарти (про це неодноразово публікувалися висновки Комісії з журналістської етики).

Нагадаємо, офіційно серед формальних власників ТРК «Аверс» вказана Наталія Московка, яка є керівницею телеканалу. Однак, наприклад, юридично та фізично компанія розташована в офісній будівлі ПрАТ «Енко». Як свідчать дані аналітичної системи «YouControl», це підприємство, яким володіє родина Ігоря Палиці: його батько Петро Палиця, син Захар Палиця та колишня дружина Оксана Палиця. А також «Аверс» постійно піарить Ігоря Палицю, його фонд «Тільки разом», депутатів партії «За Майбутнє» тощо.

Також з бюджету отримав кошти «12 канал» («Слово Волині»), який пов’язаний з іншим волинським нардепом – Степаном Івахівим. Проте для «12 каналу» виділи значно менші кошти – 44,424 тисячі гривень.

За шість місяців на сайті Луцької міськради розмістили лише 597 новин, у «Фейсбуку» – 490 постів, у «Youtube», – 46 відео.

Анонси на сайті міськради іноді ставлять за годину або, дві-три години у кращому випадку, до початку події, а часто новини виходять «заднім» числом. Якщо анонси розміщувати так пізно про події, то є ризик, що на них не прийдуть ні журналісти, ні люди, які б хотіли відвідати цю подію. Тому що за дві-три години до події важко скоригувати свої плани на день, або ж можна навіть не встигнути дізнатися про цю подію.


Новина опублікована за три години до початку події. До цього новину не публікували.

Заступник начальника управління інформаційної роботи Луцької міської ради Олександр Олішевський у коментарі для інтернет-видання «Волинь Online» пояснив, що інформаційний відділ наповнює сайт міськради (лише декілька рубрик – оголошення, відеоновини, фоторепортажі та оперативна інформація, і інші рубрики наповнюють інші структурні підрозділи міськради), сторінку у «Фейсбуці» та «Телеграмі».

«У нас крім написання новин, є інші функції. Багато роботи з документами, запитами, організацією коментарів та інтерв’ю, підготовки текстів виступів та вітань. Інколи на сайті може бути три новини вдень, а інколи – 15. Все залежить від кількості подій. Плюс готуємо відео, програми і т. і. Буває окремі структурні підрозділи підготують якісь об’єкти до здачі чи цікаві події і ми сприяємо у висвітленні. У плані на тиждень можуть бути певна кількість подій, а потім протягом тижня вони добавляються. Точно багато новин буває у дні сесій, виконкомів, визначних дат тощо», – пояснив посадовець.