За понад півтора року повномасштабної війни на ремонти доріг, тротуарів, дворів у Луцьку витратили майже 279 мільйонів гривень. Такі нетермінові і непершочергові витрати обурюють громадськість. У Луцьку та й в інших обласних центрах вже відбулися громадські акції через невдоволення таким розпорядженням коштами платників податків під час війни. Натомість влада запевняє, що ремонти необхідні, а підрядники з виручки платять податки, які знову попоповнюють бюджет.

Скільки витратив департамент житлово-комунального господарства у Луцьку на ремонт доріг, дворів і тротуарів з 24 лютого 2022 року і скільки ще планує витратити до кінця 2023 року, підрахував Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Скільки планують «закопати в бруківку» і скільки заплатили

За даними електронної системи публічних закупівель «Prozorro», з 24 лютого 2022-го і до кінця вересня 2023-го департамент ЖКГ Луцької міської ради провів закупівель робіт і послуг, пов’язаних з капітальними і поточними ремонтами доріг та дворів, розроблення кошторисної документації на майже 320 мільйонів гривень (на 95 мільйонів – в 2022 році та на 225 мільйонів – в 2023). Ще не всі ці кошти встигли освоїти

За виконані роботи, судячи з даних порталу використання публічних коштів, в цей же період підрядникам заплатили з міського бюджету майже 279 мільйонів гривень (106 – в 2022 році та 173 – в 2023 році).

У департаменті фінансів Луцької міської ради надають схожі цифри: у планах влади цього року витратити на ремонти дворів та доріг 375 мільйонів гривень.

«Цього року на дороги в міській раді запланували витратити трохи більше 265 мільйонів гривень. З них на поточний ремонт – 136 мільйонів, капітальний – 129. Із запланованих грошей вже проплатили 150 мільйонів. Щодо дворів, то їх запланували відремонтувати на 110 мільйонів гривень. З цих грошей профінансовано 46 мільйонів», – розповідає директорка департаменту фінансів, бюджету та аудиту Луцькради Лілія Єлова. 

Таким чином, зі слів Лілії Єлової, за ремонти цьогоріч вже заплатили 196 мільйонів гривень.

«Ці гроші, те що оплачено з бюджету. Зареєстрованих в казначействі зобов’язань може бути значно більше. Як по поточному, так і капітальному ремонтах, бо там ще є незавершені тендери, десь ще не підписані акти виконаних робіт. У нас більшість проплачується в кінці третього- на початку четвертого кварталу. Тоді завершуються роботи. Департамент ЖКГ все перевіряє. Тоді й підуть проплати значно швидше», – пояснила директорка департаменту фінансів Луцької міської ради Лілія Єлова.

Найдорожчі об’єкти, які ремонтували, ремонтують, чи будуть ремонтувати

Цьогоріч департамент житлово-комунального господарства Луцької міської ради оголосив черговий тендер щодо капітального ремонту проспекту Волі. Його почали ремонтувати ще до повномасштабного вторгнення – у 2021 році. Для обрання підрядника чиновники вже оголошували кілька тендерів на понад 168 мільйонів гривень. Наприкінці вересня 2023-го оголосили ще один – на 60 мільйонів гривень. В міськраді кажуть, що це стосується додаткових робіт, які виникли внаслідок коригування проекту.

«Починали ще до війни. З того часу змінилися ціни, види робіт. Помінялося і чинне законодавство. На сьогодні ще ремонтні роботи будуть тривати десь місяць. Чому коригували? Бо міняється і площа бруківки, і міняється її візуалізація, міняються вимоги до ДБНу, змінюються вимоги чинного законодавства, змінюються правила дорожнього руху, змінюються вимоги до самих дорожніх знаків, до їх кількості. І ми враховуємо ту тенденцію, яка є на сьогодні. Тому кошторис змінювався багато разів. Це те саме, що ви замовили пошиття костюма чи плаття. Вам сказали, що ціна буде така. А поки ви почали, і дійшло до діла, то вже: «А я хочу, щоб так, а я хочу так, і от ціна змінюється», – пояснює директор департаменту житлово-комунального господарства Луцька Микола Осіюк.

Станом на початок жовтня 2023-го, за даними порталу використання публічних коштів, на ремонт проспекту Волі на відрізку від вулиці Шопена до Київського майдану за роботи проплатили трішки більше 40 мільйонів гривень.

Микола Осіюк запевняє, що загалом капітальний ремонт проспекту Волі обійдеться максимум у 120 мільйонів гривень. Завершити планують орієнтовно наприкінці жовтня 2023. Із недоробленого: декілька квадратних метрів бруківки, озеленення та встановлення чотирьох «розумних» зупинок.

Чималий резонанс серед активної частини лучан викликала новина і про тендер на капітальний ремонт єдиного в місті бульвару Дружби народів за 49,7 мільйона гривень. Тендер із визначення підрядника для цього цьогоріч оголошували двічі: влітку та восени.

Перший, на який прийшло дві компанії – ТОВ «Луцькавтодор-сервіс» та ТОВ «Волиньдорбуд», – скасували на початку вересня. Невдовзі тендер оголосили заново, на який цього разу подався лише один учасник – ТОВ «Волиньдорбуд». Наразі замовник оцінює їхню пропозицію.

«По питанню Дружби народів, то його реально треба робити. Якщо ми його не зробимо, щось не почнемо робити, він просто розсиплеться. Ви самі бачите, яка там ситуація. Люди не розуміють самої структури асфальтобетону, самої структури вулиці. Навесні там будуть здорові, величезні ями. І мешканці будуть розказувати владі, що та нічого не робить. Та і частина тротуару знаходиться просто в жахливому стані», – каже Микола Осіюк.

На бульварі Дружби народів, окрім проїжджої частини, яку розширять та зроблять паркомісця, ще планують відремонтувати тротуари з влаштуванням велосипедних доріжок.

Ще один дороговартісний інфраструктурний ремонтний об’єкт цьогоріч – транспортна розв’язка біля торговельно-розважального центру «Промінь», яка з’єднує вулиці Винниченка, Василя Мойсея, проспект Грушевського, Стрілецьку і Яровицю. У 2020 році тут суттєво змінили дорожню розмітку, влаштувавши так зване «турбокільце». А цьогоріч тут вирішили відремонтувати і саму дорогу.

Тут будуть нові бордюри, розмітка та дорожнє полотно. На все планували витратити аж 16 мільйонів 700 тисяч гривень. Проте на тендері перемогу здобув «Луцькавтодор-сервіс», який запропонував зробити це на три мільйони дешевше.

«Це, можна сказати, одне з основних, можливо, навіть саме основне кільце Луцька, через яке рухається як громадський, так і особистий транспорт. Там проїжджа частина була в поганому стані. Ну, там реально, основи толкової не було. Його просто ще при совєтах зробили і все. Ви бачите, що ми кожного року там фактично струменевим методом виконуємо ямковий ремонт. Тепер вирішили зробити капітальний, бо там постійні ями»,– пояснює причину чергового ремонту Микола Осіюк.

Мільйони на двори

110 мільйонів гривень, які заплановані цьогоріч на ремонти прибудинкових територій, мають бути розподілені між кількома об’єктами. Це, зокрема проїзд з вулиці Кравчука до будинків на проспекті Соборності за 15,9 мільйона, проїзд біля будинків №1 і №3 на вулиці Ветеранів (10,25 мільйона), двори на вулиці Декабристів, 25, 27 та Захарова, 5, 7 (12,7 мільйона), вулиці Рівненській, 81-87 (9,8 мільйона), Рівненській, 1, 3, 5 (8,4 мільйона) та інші. У департаменті ЖКГ такі суми коштів пояснюють обсягом запланованих робіт.

«Про заїзд від вулиці Кравчука. Ви заїдьте просто в цей двір, зніміть його і подивіться. Це не просто заїзд в двір, це фактично проїзд від вулиці Кравчука аж до РАГСу. Ви подивіться цю площу і подивіться цей об’єм робіт, що робиться», – пояснює директор департаменту ЖКГ.

Моральна складова ремонтів під час війни

Витрати на ремонти доріг та дворів під час війни обурюють громадськість. Хтось висловлюється в соцмережах, а дехто і виходить під міську раду. Так, одиночний пікет у вересні під стінами муніципалітету влаштував громадський активіст Сергій Рижков.

Він переконаний, що всі ремонти можуть почекати до кінця війни. У день пікету на сесії міської ради йому не надали можливості висловити свою позицію.

«Бульвар Дружби народів за 50 мільйонів. 50 мільйонів це – дві тисячі дронів-камікадзе. А дві тисячі дронів – це дві тисячі мертвих мо*калів. Може це і більше, але хоча б дві тисячі. А відповідно, це десятки, сотні живих наших пацанів, які живуть в цьому місті і біля нього. Всі сьогодні, хто в Луцьку автомобілем їздить і бачить, як біля «Променя» асфальт знімають. І коли його новий покладуть, то ви їздіть і згадуйте, що ви їздите по чийомусь життю. Кожен метр це – життя», – переконаний Сергій Рижков.

Керманич міста ж переконаний, що про порядок в громаді не можна забувати і під час війни.

«Проспект Волі був розпочатий в 2021 році, ще до повномасштабної війни. Торік ми взагалі не могли нічого робити. І залишати його таким на ще декілька років я вважаю недоцільним. Ми на допомогу армії виділили 244 мільйони гривень. З них цього року – 190. Я вважаю, що до використання бюджетних коштів ми маємо підходити збалансовано. Звичайно, що допомога військовим є в пріоритеті. Але і за порядок в громаді також не потрібно забувати», – коментував Суспільному Луцький міський голова Ігор Поліщук.
«Ми почали реконструкцію, коли ще не було такої ситуації з війною. І її треба завершити», – каже головний комунальник міста Микола Осіюк про ремонт проспекту Волі.

«Треба робити все, але все в міру. Все проаналізовано і продумано. Якщо є на дорозі ями, то треба їх робити, бо будуть побиті машини. Коли робляться дороги, залучається дуже багато організацій, які до цього дотичні. Це ті, які завозять пісок, виготовляють матеріали: асфальт, бруківку тощо. Це все платники нашого бюджету. Це – великі платники нашого бюджету. Якщо зупиняться всі роботи, ці фірми стануть працювати наполовину менше. Значить наполовину менше будуть нам платити податків. Можливо, є роботи, які можуть почекати. Але розбиті дороги і двори латати треба», – переконана директорка департаменту фінансів, бюджету та аудиту Луцькради Лілія Єлова.

Якщо опиратися на інформацію про ціни на дрони, які наводить волонтер Сергій Рижков, то загалом в дороги та двори Луцька міська влада за півтора року «вклала» майже вісім тисяч дронів-камікадзе.