У травні цього року публічні діячі, громадськість та військовослужбовці прохали у Головкома ЗСУ допомогти звільнити з-під варти військовослужбовця Андрія Луб’яного-“Чорного”. Нащадка повстанця Чорного Лісу та Холодного Яру судили за те, що він нібито самовільно залишив свою військову частину. Серед небайдужих до долі Андрія був і письменник та президент Історичного клубу "Холодний Яр" Роман Коваль.

Про те, чи досі ветеран новітньої війни перебуває у в'язниці і який у нього стан здоров'я, запитали у пана Романа під час прямого етеру ГІТу ( з 19:03 хвилини).


За словами митця, боєць 92-ї ОМБр імені Івана Сірка вийшов на свободу 1 серпня.

«Андій зараз перебуває на реабілітації через поганий стан здоров'я. Він виснажений війною, тому що був на передовій ще з 2014 року, і те, що там бачив – вбивства, смерті, розтерзані тіла – вплинуло на його психіку», – сказав Коваль.

Як зазначив пан Роман, Луб'яний після лікування хоче повернутися на фронт.

«Тільки там він відчуває себе у повному порядку і, як сказав Юрій Горліс-Горський, тільки у війні почувається, як риба у воді», – додав спікер.

Детальніше про те, хто такий Андрій Луб'яний-"Чорний" і чому громадські діячі, політики та військові вимагали його звільнити з-під варти у тварні цьогоріч, дивіться у ВІДЕО: