У місті Берестечку під час демонтажу стіни в старій будівлі біля Свято-Духівського храму ПЦУ знайшли невелику металеву плиту з написом на івриті. Згодом неподалік цього місця під час проведення господарських робіт помітили єврейський ґудзик.

Про це повідомляє Суспільне.

Обидві знахідки виявив директор Берестечківського народного історичного музею Олег Дергай. Як розповів він телефоном, плиту, якій орієнтовно 100 років, виявили у старій будівлі, де за часів Другої світової війни знаходився німецький госпіталь.

Як знайшли плиту-дошку і який текст на ній вирізьблений

Розібрати частину цього приміщення дозволила міська рада, зазначив Олег Дергай, адже там планували звести дерев'яну дзвіницю біля церкви. Під час розбирання однієї з внутрішніх стін впала частина грубки, звідки вилетіла металева плита.

Зі слів директора музею, свого часу цю плиту демонтували вандальним методом і не намагалися зберегти її цілісність, оскільки там є зарубка від сокири чи іншого інструмента.

«Грубку робили з чого-небудь, неякісно: або німці робили її, бо там був німецький госпіталь колись, або коли там було НКВД... Грубка завалилася і вилетіла мимо моєї голови: плита впала на землю. Цієї плитою був перекритий один із каналів», — каже волинянин.

Металева плита виготовлена зі сплаву трьох металів, серед яких свинець і цинк. Її вага становить 4,6 кілограма, а розміри — орієнтовно 40х30 сантиметрів. Текст з лицьового боку дошки був посріблений, а дві зірки Давида зверху були позолочені.

«Спочатку плита була заліплена глиною і напису не було видно. Потім вирішив відквасити в спеціальній ванночці без застосування хімії, і ще довелося відмивати щіткою з водою», — сказав керівник музею.

Зі слів керівника музею, плита містить такий текст: "Вітаємо членів шкільної ради із завершенням спорудження будинку. Нехай ваші сили зміцняться та збільшаться. Берестечко. 1924 рік, учні". Також на плиті є чотири отвори для кріплення на стіну.

Олег Дергай зазначив, що найімовірніше плита висіла на приміщенні школи.

«Можливо, це була єврейська школа біля загальноосвітньої польської школи. Частину приміщень будувала єврейська громада Берестечка, яка мала тут чотири синагоги: дві хасидських та дві простих. Приміщення, на якому ця плита могла висіти, дотепер не збереглася», — сказав директор музею.

Також на території колишнього гетто, що біля музею і Будинку культури в Берестечку Олег Дергай нещодавно знайшов ґудзик, якому, ймовірно, вже сотня років.

«Ґудзик справді єврейський, я звертався до Олексія Златогорського, який це засвідчив. Ґудзик скляний, має перламутровий наліт», — сказав Олег Дергай.

Як додав директор Берестечківського народного історичного музею, плита наразі знаходиться в основній експозиції музею та доступна для огляду відвідувачами.