Франція відмовила в екстрадиції до України оліграха-втікача Костянтина Жеваго.

Про те, чому французи дійшли такого рішення та подальшу можливість повернення мільярдера до України, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповів офіцер збройних сил України, народний депутат України 8-го скликання, юрист та блогер Ігор Лапін.

Поки, зі слів пана Ігоря, шансів повернути Жеваго не простежується.

«Франція відмовила, фактично оцінивши роботу системи правосуддя в Україні. Так, на превеликий жаль, якщо раніше не видавали Фірташа та інших, мотивуючи це нібито політичними переслідуваннями, то стосовно Жеваго — феміда Франції забила осиковий кілок в труп і зверху привалила каменюкою труну нашої системи антикорупційного суду», — висловив свою думку екс-нардеп.

Як зазначив Лапін, це відбулось через те, що французька сторона не впевнена в здатності України забезпечити належне правосуддя та захист прав олігарха.

Довідково: у 2002 році власник групи «Фінанси і кредит» Костянтин Жеваго придбав 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній. Колишні акціонери у 2020-му звернулися до господарського суду з позовом — визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним і повернути їх собі. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог. У 2022 році апеляційний суд скасував рішення та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Однак, у квітні 2023 року Верховний Суд ухвалив рішення на користь бізнесмена. 3 серпня НАБУ і САП висунули підозру Костянтину Жеваго, звинувативши у наданні хабаря голові та суддям Верховного Суду задля рішення на його користь. Адвокати олігарха заявляють, що вручення підозри відбулося з порушенням, а він сам заперечує свою причетність до справи.

Більше про те, що формує таку недовіру до Вищого антикорупційного суду України, дивіться у відео: