Франція відмовилась видати Україні олігарха Жеваго, посилаючись на недовіру щодо забезпечення останньою процесу належного судочинства.

Про те, що могло спричинити недовіру до Вищого антикорупційного суду України, говорили в етері ГІТу з офіцером збройних сил України, народним депутатом України 8-го скликання, юристом та блогером Ігорем Лапіним.

При поясненні причини цього, він звернув увагу на останні суперечливі рішення, які були прийняті ВАКС.

«Наприклад: Вищий антикорупційний суд із 6 останніх рішень засекретив 3, ВАКС затвердив угоду зі слідством — є таке кримінальне провадження щодо розкрадання грошей, де підозрюється колишній голова Національного банку України Шевченко, за президентства Зеленського. Шевченко в бігах, але зловили двух спільників — один із них топ-менеджер Укргазбанку і є ще один. Згідно цієї справи, оцим двом ставлять у вину 200 мільйонів збитку. Один з них обмежився штрафом у розмірі 51 тисяча гривень, навіть умовного не отримав, а інший теж уникнув покарання у місцях "не надто віддалених". Також одному з них було присуджено 4 мільйони, якщо я не помиляюсь, задонатити на президентський фонд "United24". Іншими словами: вкравши 200 мільйонів, поділившись 34 мільйонами на президентський фонд і 51 тисячею з державою Україна — ви можете уникнути тюрми. Такі угоди затверджує Вищий антикорупційний суд», — висловився пан Ігор.

Юрист звернув увагу, що така ситуація б'є по перспективі членства України в НАТО і ЄС та зазначив, що система правосуддя має працювати при будь-яких намірах країни вступити до Європейських інституцій.

Нагадаємо, раніше стосовно відмови екстрадиції Жевого до України Лапін сказав, що Феміда Франції забила осиновий кілок в труп системи антикорупційного суду.

Більше стосовно цієї теми дивіться у відео: