10 листопада 1993 року сектанти «Білого братства» намагались захопити Софійський собор у Києві, що їм не вдалось. Поліція заарештувала керівників Юрія Кривоногова та Марину Цвигун.

Про те, хто міг організувати  роботу секти, в етері Громадського Інтерактивного телебачення поговорили з офіцеркою ЗСУ, журналісткою, громадською діячкою Оленою Білозерською.

«Я думаю, якщо чесно, що це все-таки був проект російських спецслужб. Якщо подумати, де вони брали гроші друкувати на якісному глянцевому папері всі ті листівки, якими вони заклеювати всі українські міста — це ж нереальна кількість видавничої продукції», — поділилась своєю здогадкою Олена.

Поширення впливу цього релігійного угрупування дійсно вражало та охопило всю країну. Як розповіла журналістка, плакатами з Марією Деві Христос (Мариною Цвигун) було обклеєне все місто, їх кріпили всюди, де тільки можна, навіть у важкодоступних місцях: на вулицях на висоті кількох метрів над землею, щоб двірники не мали можливості швидко зняти їх, у метро на стінах тунелів.

Міліція намагалась переслідувати проповідників, проте ті, переховуючись, все ж продовжували поширювати листівки, а книги та рекламні газети братства, попри високу ціну, купувала величезна кількість людей.

Більше про масовий релігійний психоз 90-х дивіться у відео: