Боротьба проти спільного ворога (росії) і прагнення до свободи впродовж останніх 80 років – те що поєднує УПА, литовських партизан та ЗСУ. У Вільнюсі декілька днів тому відкрилася виставка Архіву національної пам'яті.

Про неї, її особливості та завдяки кому вдалося організувати та завести картини до Литви розповів в прямому етері ГІТу Ігор Кулик архівіст, історик. Директор Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам'яті.

За його словами, у Вільнюсі на фасаді колишньої тюрми КГБ розмістили виставку, яка проводить паралелі між українсько-литовським визвольним рухом та ЗСУ.

«Дуже помітно, що з середини 1940-х років до середини 50-х років і в Україні та в Литві був дуже активним антирадянський рух, який підтримувався місцевим населенням», – зазначив спікер.

Діяльність УПА та литовських партизанів (так у Литві називають повстанців) схожа. Це були військово-політичні формації за зразком регулярної армії, які активно підтримувалися місцевим населенням. Кожна з них прагнула відновити власну державність.

«Тому, ми вирішили з спеціальним архівом Литви такими самими інституціями, як архів національної пам'яті, показати ці паралелі. З іншого боку, ми хотіли порівняти історію та сучасність. Сьогодення полягає в тому, що ті традиції опору проти росіян, боротьби за власну свободу, які були в Литві і в Україні в середині минулого століття – дуже активно використовуються зараз», – наголосив пан Ігор.

Довідково про виставку:

Окремий стенд виставки присвячений зв’язку між учасниками боротьби за свободу в 40-50-их роках минулого століття та сучасними Збройними Силами обох країн.

Тексти виставки представлені литовською, українською та англійською мовами.

Від 9 листопада, всі охочі можуть переглянути зазначену виставку, яка експонується у вікнах фасаду колишньої тюрми КГБ (Литва, м. Вільнюс, пр. Гедиміна, 40).

Детальніше про цю тему дізнавайтеся у ВІДЕО: