Волинська археологічна експедиція завершує наукові, археологічні дослідження (розчистки) нововідкритих завівтарних крипт Кафедрального Собору Святої Трійці РКЦ у Луцьку.

Де відбуваються розкопки та що вдалося розчистити наразі, розповів в прямому етері ГІТу археолог та керівник Волинської археологічної експедиції Віктор Баюк.

За його словами, спеціалісти уже закінчують роботу про дослідження крипт колишнього собору Святої Трійці.

«Він знаходився у Луцьку напроти сучасного Собору Петра і Павла на Замковій площі. Цей собор був перший. Він закладений в цеглі з середини 16 століття і при одній з великих міських пожеж 1781 року повністю вигорів до основи», – повідомив експерт.

Як зазначив спікер, існують до цього часу писемні джерела, що Собор знаходиться на, якщо стояти обличчям до В'їзної вежі Замку Любарта ліворуч на території подвір'я колишнього монастиря шариток.

«Цього року нам вдалося археологічним методом відкрити крипти святині, тобто дві великі поховальні камери. Вони містили поховальні залишки: там були поховання без анатомічної належності та цілсності людей, але в комплексі поховання є відповдний матеріал (гудзики, тканини) різні поховальні речі, які ми будемо досліджувати надалі, щоб краще з'ясувати споруду», – додав археолог.

Він повідомив, що ці поховання датовані часом існування самого храму 15-18 століття, але це з повторні поховання в загальній крипті. А інша індивідуальна крипта, яка пов'язана з можливістю поховання найвищого чину Римо-католицької церкви, на жаль, була пуста.

Дізнавайтеся подробиці у ВІДЕО: