Медики з трьох міст провели рідкісну операцію дівчині з раком кісток. Щоб зберегти функціональність ноги пацієнтці, хірурги видалили середню частину кінцівки, а нижню — перевернули та пришили задом наперед.

Про це повідомила дитяча лікарня Святого Миколая Першого медичного об'єднання Львова.

18-річна Юля з Івано-Франківська дізналася про свій діагноз, звернувшись до лікарів після того, як ударилася ногою. Дівчині діагностували остеосаркому 2B стадії. В Івано-Франківську вона пройшла шість сеансів хімієтерапії, однак вони не допомогли. Хвороба прогресувала й могла вбити дівчину.

Медики вирішили терміново видалити уражену стегнову кістку, але рак уже поширився й на колінний суглоб Юлі. Тож ампутувати ногу треба було на високому рівні.

Щоб зберегти кінцівку максимально функціональною, свої зусилля об’єднали лікарі трьох міст: Івано-Франківська, Львова та Києва. Після декількох консиліумів вони вирішили провести рідкісну для України операцію — ротаційну пластику.  

Це хірургічне втручання у дітей, яким через рак кісток видаляють частину ноги разом із коліном. Нижню частину кінцівки разом зі стопою повертають на 180 градусів і пришивають до стегнової кістки — задом наперед. Так, стопа починає виконувати роль коліна, що дозволяє згодом установити функціональний протез і наскільки можливо зберегти чутливість та рухливість кінцівки.  

Операцію виконали у львівській дитячій лікарні Святого Миколая, вона пройшла успішно. Юля вже повернулася до Івано-Франківська й продовжує хімієтерапію та боротьбу з недугою.

Коли нога остаточно загоїться і в дівчини з’явиться більше сил, вона зможе займатись із фізичним терапевтом та розробляти ногу. Потім на Юлю чекає протезування. Функцію видаленого колінного суглоба виконуватиме стопа, завдяки чому дівчина зможе отримати функціональний протез та опанувати ходьбу