Данія передала Військово-морським силам України унікальні дрони – автономні гідрографічні комплекси SeaBat T51, які зокрема дозволяють виявляти підводні об’єкти.

Як пише "Європейська правда", про це інформагентству АрміяInform розповів начальник гідрографічної служби ВМС ЗС України, капітан 1-го рангу Роман Гончаренко.

За його словами, ці дрони обладнані багатопроменевим ехолотом, призначеним для зйомки рельєфу дна з метою ситуаційної обізнаності підводного простору.

"Головне завдання багатопроменевого ехолота — збирати точні дані про морське дно та морське середовище. Потім їх можна обробити та використовувати для створення та оновлення морських карт та планшетів для підтримки безпечної навігації у районі", – зазначив Гончаренко.

Він пояснив, що це дозволяє знати наявні підводні перешкоди, вибрати правильні місця стоянки плавзасобів, а також варіанти проходу та маршрути переходів суден.

"Він значно посилить спроможності у вивченні морського дна, що іноді має вирішальне значення для безпеки мореплавства та захисту довкілля. Автономне управління сонаром зі штучним інтелектом спеціально створено для SeaBat T51 — це унікальна інновація SeaBat забезпечує надійні дані та роботу гідролокатора без допомоги рук, що дозволяє підвищити ефективність зйомки при меншому навантаженні на оператора", – зауважив Гончаренко.