Президент Володимир Зеленський своїми указами ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 18 листопада 2023 року "Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

Про це пише УП. 

Контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки та оборони, введеного в дію цими указами, покладається на секретаря РНБО.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

У списку санкцій, зокрема, прізвища Дмитра Сабліна, Дмитра Святаша, Дмитра Табачника, Юрія Кота, Миколи Азарова, Сергія Аксьонова, Олега Царьова.

В іншому додатку до рішення РНБО, підписаного президентом, зазначено ще 100 фізичних осіб. Крім того, список санкцій налічує 37 юридичних осіб, які, ймовірно, причетні до депортацій українських дітей з окупованих територій.

Так, зокрема, під санкції потрапила некомерційна організація "Квартал Луї", заснована нинішньою уповноваженою з прав дитини Російської Федерації Марією Львовою-Бєловою, ордер на арешт якої в рамках справи про незаконну депортацію та переміщення українських дітей було видано Міжнародним кримінальним судом у березні 2023 року. року.

Санкції запроваджуються відповідно на 5 та 10 років.