На підготовку та запуск студентського наносупутника від КПІ держава виділить понад 5 мільйонів гривень, а це втричі дорожче за SpaceX.  

Про цю скандальну програму та її фінансування розповів в прямому етері ГІТу експерт з космічної діяльності, ексрадник голови Державного космічного агентства України Андрій Колесник.

Зі слів експерта, недавно, наприкінці жовтня, Кабмін видав розпорядження щодо виділення 5 мільйонів 200 тисяч гривень на космічну програму КПІ.

«Скажу відверто, що виділення таких коштів не є дивним . Насправді – це перерозподіл бюджету Міністерства освіти і науки України з одного напрямку на інший», – повідомив пан Андрій.

Як зазначив спікер, минулого року таке було, коли готувався інший супутник від КПІ. Він був запущений 3 січня 2023 року у космічний простір, але не був ідентифікований, тому залишився там у вигляді космічного сміття.

Як сказав проректор з наукової роботи КПІ Віталій Пасічник, загальна вартість створення студентського супутника наблизиться до 15 мільйонів гривень.

«Що стосується саме запуску супутника, то пан Пасічник сказав, що для цього буде потрібно теж 500 000 доларів і вони будуть шукати можливості, щоб хтось за них заплатив або допоміг знизити цю ціну», – додав ексрадник держголови космічного агентства України.

Закладена вартість запуску 20 кілограмового наносупутника від КПІ, – повідомив він, – становить 25 тисяч доларів за кілограм.

«SpaceX сьогодні робить групові запуски малих супутників від замовників з різних країн набагато дешевше. І в рамках програми по груповому виведенню на орбіті надає можливість виводити невеликі супутники за ціною приблизно 5,5 тисяч доларів за кілограм», – наголосив Колесник.

Окрім того, він зазначив, що сама сума пів мільйона доларів на створення супутників також є занадто великою і якщо брати інші країни, то там це коштує набагато менше.

Чому така різниця в ціні та хто їх має запускати у космос, дізнавайтеся у ВІДЕО: