Попри війну та санкції, які через це були накладені на рф, окупантам досі вдається експортувати скраплений природний газ, зокрема через європейські порти у Франції, Бельгії та Іспанії.

Як та хто допоміг росії налагодити експорт СПГ після початку війни в Україні, в етері ГІТу розповів менеджер кампанії Razom We Stand Олег Савицький.

Він розповів, що міжнародні екологічні та правозахисні організації понад рік ведуть діалог щодо цієї проблеми зі своїми урядами, але поки зрушень у її вирішенні немає.

«Загалом вся російська індустрія постачання скрапленого природного газу виникла лише завдяки європейським технологіям та грошам. До 2017 року цього експорту практично не існувало на світовому ринку й обсяги там були мізерні», — повідомив Савицький.

Також менеджер зазначив, що саме початок російського проєкту «Ямал СПГ» у співпраці з французькою компанією «TotalEnergies» відкрив доступ до експорту.

«Бельгійська компанія "Fluxys" — оператор газової системи також були важливою ланкою в цьому проекті вони підписали контракт на 20 років щодо перевалки тих обсягів, які "Ямал СПГ" планував постачати на світові ринки», — додав він та пояснив, що це робилось для приваблення Західних банків.