22 листопада в Нідерландах відбулися дострокові парламентські вибори, які завершилися тріумфом ультраправої опозиції після 13 років правління уряду на чолі з Марком Рютте. Тепер парламент у цій країні очолить "Партія свободи" (PVV), голова якої є проросійським політиком —  Герт Вілдерс не підтримує подальшу передачу зброї Україні.

Про те, як результати цих виборів вплинуть на Україну, в прямому етері ГІТу розповіла експертка Нідерландського інституту міжнародних відносин Юлія Солдатюк-Вестервельд.

За її словами, результати виборів у Нідерландах стали несподіванкою, оскільки попередні опитування та рейтинги свідчили про те, що «Партія свободи» займе в кращому випадку 3 місце.

Спікерка наголосила, що перемога однієї з політичних сил не завжди означає, що така сила стане головною і висуне прем'єр-міністра країні. Юлія Солдатюк-Вестервельд каже: все залежить від формування коаліції, яке буде продовжуватися наступні місяці.

«Нідерландці досі підтримують Україну, як і на початку 2022 року. Щодо військової підтримки, то тут, в політичних дебатах, важливу роль відіграє такий аргумент, що країні потрібно менше витрачати гошей платників податків на будь-яку зовнішню підтримку, не тільки Україні, а й іншим країнам», — зазначила експертка.

З її слів, PVV — це партія, яка в парламенті перебуває найдовше. Вона відома своєю антиісламською політикою та євроскептичністю.

«Головними пріорітетами цієї політичної сили є зменшення напливу біженців до Нідерландів та покращення умов охорони здоров’я і соціальних виплат», — додала експертка-міжнародниця.

Довідково:

Голова "Партії свободи" (PVV) Герт Вілдерс — прихильник політики угорського прем’єра Віктора Орбана. Він відкрито виступає проти ЄС, а також закликає Нідерланди контролювати кордони, значно скоротити свої виплати Європейській унії та блокувати приєднання будь-яких нових членів.

Вілдерс неодноразово заявляв, що Нідерланди повинні припинити постачати зброю Україні, кажучи, що зброя потрібна їм для захисту. Однак жодна з партій, з якими він потенційно міг би сформувати уряд, не поділяє цих ідей.

Дізнавайтеся у ВІДЕО, як такі зміни в парламенті вплинуть на Європу: