Українська зернова асоціація звернулася до депутатів ВРУ та уряду не запроваджувати додаткові правила та механізми для експорту зернових, стверджуючи, що вони можуть призвести до повної зупинки експорту.

Про це повідомляє "Європейська правда" 

В асоціації запевняють, що ухвалення законопроектів 10168-2 та 10169-2 без консультацій та залучення бізнес-асоціацій призведе до введення нездійсненних та незастосовних правил і, відповідно, паралічу на ринку зерна та повної зупинки експорту.

Наголошується, що нові правила можуть призвести до того, що експортери можуть опинитися в ситуації, коли вони не можуть поставити ні товар, ні отримати оплати за нього, щоб зареєструвати податкову накладну.

"Ще одна новела прийнятих законопроектів - перенесення перевірки податкового кредиту на момент фізичного відправлення зерна на експорт. Це дозволить податковим органам проводити таку перевірку певний час або навіть затягувати її. У такому разі експортер буде змушений платити за простий суден у порту - збитки становитимуть мінімум 1,5-2 дол на тоні і можуть досягти 50 тис дол і більше на добу. Ніхто з експортерів ще не більше йтиме на ризик в таких умовах", – йдеться в повідомленні. 

Також в УЗА повідомляють, що встановлення мінімальних цін, за якими експортери можуть відправляти зерно на експорт, взагалі є нездійсненним, оскільки закладає механізм постійного зростання мінімальної ціни експорту і одного разу - мінімальна ціна експорту з України встановлена ​​таким механізмом перевищуватиме реальні ціни на світового ринку.

УЗА вважає, що нещодавнє запровадження Кабміном (постанови №1132 та №1133) нових правил експорту агропродукції, які тільки починають працювати, мають бути протестовані щодо ефективності та не створювати перешкод для критично важливого для держави експорту зерна з України. Учасники ринку сподіваються, що нові правила експорту полегшать роботу експортерам, які працюють прозоро та повністю виконують вимоги законодавства щодо повернення валютної виручки від експорту до країни.

"УЗА закликає депутатів та уряд не впроваджувати додатково заздалегідь незастосовних і нереальних правил та механізмів для експорту зернових, оскільки це призведе до повної зупинки експорту, а відповідно і надходження валютної виручки. Більше того, це призведе до величезних збитків українських аграріїв та їхнього банкрутства", - наголошують в асоціації.