Луганська область стулена з двох майже рівних, проте дуже відмінних між собою частин: слобожанської і донбаської. І це не просто екскурс в історичну географію для підвищення загальної ерудиції. Без розуміння того, чим насправді є український Схід, неможливо ані розробити притомної стратегії реінтеграції окупованих територій, ані ефективно спростовувати російську пропаганду.

Які аспекти варто враховувати під час реінтеграції окупованої Луганщини в прямому етері ГІТу розповів журналіст Максим Віхров.

За його словами, сучасна Луганська область складається з двох майже рівних частин, умовна межа між котрими пролягає за течією Сіверського Дінця. Розмови про реінтеграцію Донбасу та Криму ведуться завжди, але зараз їх набагато менше

«Я не думаю, що це пов’язано зі зневіренням, що це неможливо зробити, а просто це об’єктивно не на часі», - каже журналіст.

З його слів, розробка стратегії реінтеграції це та задача, яка має виконуватися в щоденному режимі, але це робота для окремих експертів та відповідальних чиновників. Публічно обговорювати цю тему доволі дивно, бо ми не знаємо які у нас перспективи на наступний рік та чи доведеться нам переходити до оборони, чи планувати контрнаступ.

«Якщо говорити про те, яку Луганщину ми побудуємо після звільнення, то це виглядало б трохи дивно, адже схоже на те, як ділити шкуру невбитого ведмедя», - розповів гість в етері.

Пан Максим переконаний, що ця тема обговорюється дуже багато років, але, на його думку, якщо займатися певними адміністративними реформами в тому числі адміністративного поділу України, то треба виходити не з того, коли та хто встановив межі Донбасу які зараз є, а починати з того, що нам потрібно мати зараз.

«Тобто якщо ми говоримо про Луганщину та Донбас в широкому сенсі цього слова, то коли він буде звільнений очевидно, що потрібно буде дивитися, як нам краще налагодити політику та управління цим регіоном у сфері економіки, безпеки і т.д.», - наголосив пан Максим.

На думку журналіста, можна припустити, що та Луганщина і Північніша її частина, яка пробуде в окупації менший термін, матиме одну економічну стратегію та режим управління. А те, що стосується так званого ОРДЛО, окупованого з 2014 року матиме дещо інший правовий режим та план економічної реінтеграції, бо це промислові регіони хоч і поруйновані.

«Хто знає можливо в майбутньому в Україні й буде Донбас, але він буде абсолютно не в тих адміністративних межах, в яких є зараз. Можливо все, головне, щоб це працювало і було ефективне відповідно до поточних національних потреб України»

Деталі дізнавайтеся у ВІДЕО: