У небі над Україною в ніч з 5 на 6 листопада з'явилося рідкісне явище – сяйво «Аврора» або Північне сяйво.

Що це за явище, чим зумовлене та як часто відбувається в прямому етері ГІТу розповів Ярослав Пастернак, професор кафедри комп’ютерних наук та кібербезпеки.

За його словами, явище полярного сяйва пов’язане з активністю Сонця та магнітним полем Землі.

«Сонце є термоядерним реактором і ми кожен день відчуваємо його енергію. Крім того, що Сонце дає сонячні промені, воно ще викидає частинки, які летять з дуже великою швидкістю в космос. Такі явища виникають з періодичністю. Зафіксовано, що є такі одинадцятирічні цикли, які спричиняють викиди потоку частин – це сонячна коронарна маса, яка йде від Сонця і за певний час досягає Землі», – розповів професор.

Орієнтовний час, за який сонячна коронарна маса досягає Землі, – говорить експерт, – становить 2 доби. Попередньо це явище відбувалося на Сонці.

«Коли ці частинки досягають Землі, то вони починають взаємодіяти у верхніх шарах атмосфери з атомами кисню та азоту і через це виникає легке тмяне світло. Це щось подібне до лампочки "неонки"», – сказав Пастернак.

Зазвичай сяйво видно на Північному полюсі, бо магнітне поле Землі має виямки біля полюсів. Якщо швидкість частинок сяйва менша, то вони, як правило, не можуть потрапити в наші широти.

«Це – сяйво "Аврора". Його ще називають Північним сяйвом. Коли витік частинок дуже сильний, то їх можна спостерігати і в інших широтах. Це явище нечасте. Те, що відбулося в ніч з 5 на 6 листопада, було слабким», – додав пан Ярослав.

Деталі про сяйво "Аврора" дізнавайтеся у ВІДЕО: